„Narážíme na kvalitní a pečlivou práci stavitelů před stoletím. Použili tehdy pěkný materiál, silné obvodové zdi ani nebude potřeba zateplovat,“ uvedl stavbyvedoucí Milan Martiš ze společnosti TOMIreko.

Uvnitř bude zcela změněná dispozice, zvenčí však budova zůstane na první pohled téměř stejná, jako před přestavbou. Lidé už na její ráz byli zvyklí, proto radnice vzhled nechce měnit. „O barvě fasády zatím nebylo rozhodnuto,“ poznamenal Martiš.

Tu a tam se ještě najde upomínka na bezmála devadesát let promítání filmů – připomeňme, že poslední se tam na plátně objevil v roce 2006. V jedné komoře je například zapomenutý plakát ke snímku Policajt z Beverly Hills, ve vestibulu jsou opřené původní kovové „lítačky“ a v patře zase mezi nedopalky cigaret a prachu na podlaze leží plakátek k filmu Skandální odhalení, v hlavní roli Michael Douglas a Demi Moore.

Nad původním vchodem jsou také ještě z každé strany vínově rudá písmena „kino“. „Jeden nápis skončí na radnici, o druhý si požádal soukromý zájemce,“ přiblížila třebíčská mluvčí Irini Martakidisová.

Ilustrační foto.
Tři varianty obchvatu Třebíče posoudí nová studie

Kromě výstavby místností pro jednotlivé komunitní aktivity se velký kinosál promění na víceúčelový sál, který se bude dát v případě potřeby jednoduchým opatřením rozdělit až na čtyři menší sály. Objekt bude bezbariérový, město sem chce také přestěhovat kancelář Centra pro zdravotně postižené z Komenského náměstí, kde jsou stávající prostory právě kvůli nedodržení bezbariérovosti nevyhovující. K dispozici budou i další služby sociálního poradenství.

Komunitní centrum bude sloužit seniorům, matkám s dětmi, ohroženým dětem a mladistvým, dlouhodobě nezaměstnaným, případně osobám ohroženým na trhu práce i zdravotně postiženým.

Přestavba vyjde na 42,3 milionu korun, z toho 17 milionů bude hrazeno z Integrovaného regionálního operačního programu. 

Začalo mezinárodní cvičení Sky Avenger 2018.
Mezinárodního cvičení Sky Avenger 2018 se účastní i vrtulníky z Náměště