Pražská finanční skupina Delta Capital, jež dům v roce 2014 od města za 10 milionů koupila, tam totiž slíbila do září roku 2016 zřídit 30 pracovních míst. Už loni jí městské zastupitelstvo umožnilo lhůtu zahájení provozu prodloužit o rok. A teď se tento vstřícný krok města zopakoval. Otevřít se tedy má v roce 2018.

„Jde o natolik specifické budoucí zařízení, že potřebovali snad šest různých stavebních povolení, protože projekt je komplikovaný. Tím se vše zdržovalo,“ uvedla třebíčská místostarostka Marie Černá.

Ředitelka Lenka Rothová, která bude centrum v Třebíči vést, na zasedání třebíčského zastupitelstva zdůraznila, že společnost Delta Capital je připravena svůj záměr dotáhnout do konce. „Investice je plánovaná na 70 milionů korun. Máme vybraného dodavatele prací, máme kompletně přepravený veškerý materiál,“ uvedla Rothová.

Hana Šmidrkalová v Delta Capital řídí medical holding a spadá pod ni i budoucí třebíčské pracoviště. Podle jejích slov bude ve všech patrech domov se zvláštním režimem. „Kde budeme pečovat o klienty trpící Alzheimerovou nemocí či jinými formami demence. Půjde o domov v pravém slova smyslu, klienty budeme aktivizovat. V centru jim uvaříme i vypereme,“ popsala Šmidrkalová. V prvním roce fungování v Třebíči přijmou 120 klientů.

Do komplexu se vejde taky několik dalších center: genetická laboratoř Genlabs, školení pracovníků v sociálních a zdravotních službách, pracoviště vědy a výzkumu.

Podpisem přejímáte veškeré právní důsledky.
Podvodníci s energiemi jsou neodbytní. Mají novou fintu

„Významnou součástí bude rovněž centrum celostní medicíny, která respektuje principy medicíny západní, ale také využívá cenných poznatků tradiční čínské medicíny,“ uvádí Delta Capital ve svých materiálech.

Právě na získávání kontaktů v Číně finanční skupina spolupracuje s expremiérem Petrem Nečasem, což v minulosti potvrdila. V Číně to při obchodních jednáních funguje tak, že přítomnost byť bývalého vrcholného politika otevírá byznysmanům dveře.

Tradiční východní medicína Čechy zajímá čím dál víc, dokládá to velký zájem pacientů například o kliniku čínské medicíny ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Delta Capital tento zájem zaregistrovala. „V Třebíči chceme nabídnout naším klientům fytoterapii nebo čínské masáže,“ přiblížila Šmidrkalová. I péče o lidi s demencí, kterých, jak populace stárne, přibývá, je čím dál podnikatelsky zajímavější odvětví.

Chytrá lavička na přestupním terminálu v Třebíči.
Třebíčská radnice plánuje WiFi připojení na náměstí

První zaměstnance, kterých nakonec v Třebíči budou potřebovat víc než stovku, začnou nabírat v létě příštího roku. Hodit se budou zájemci, kteří mají kvalifikaci pro péči o staré a nemocné lidi, zdravotníci, administrativní a provozní pracovníci.

Kolem budovy vznikne vlastní zahrada a parkoviště.

Zatím celý prázdný a bezútěšný prostor hlídají kamery propojené s bezpečnostní službou. V minulosti už tam řešili i jeden incident, kdy děti vnikly dovnitř a vydaly se na průzkum opuštěného baráku.

„I přes bezpečnostní opatření se děti do budovy dostaly. Ve spolupráci s policí jsme učinili nadstandardní opatření, aby se to už neopakovalo,“ dodala Hana Šmidrkalová.

Příštpo si samo přes dvacet let provozuje vlastní obchod ve společném objektu s obecním úřadem. Obec tam zaměstnává prodavačku Ivanu Špačkovou.
Z opuštěné jednoty udělají byty, obchod přitom ve vsi chybět nebude