Veletrh představuje vybrané země Evropské unie, každou z nich na jednom stanovišti. Stánky jsou plné zajímavostí a samy děti příchozím každý ze států představují. Oblékly si na to historické kroje a vypráví o historii, tradicích, jídle i umění. Deváťačka Marie Drncová stojí se spolužačkou u malířských stojanů s paletou v ruce.

„Představujeme pouliční malíře z francouzského Montmartru,“ vysvětluje. Na stánku země galského kohouta si organizátoři dali zvlášť záležet. Veletrh si totiž přijel prohlédnout i první tajemník francouzského velvyslance Fatih Akcal. Rozdával úsměvy, ochutnal český chléb a každému dětskému vystoupení srdečně zatleskal. Malířky z „francouzského Montmartru“ byly připravené hosta vypodobnit. Jeho portrét si ale raději připravily předem. „Dostala jsem fotografii a podle ní jsem kresbu udělala,“ ukazuje Marie Drncová zdařilou podobiznu.

na akci v pátek přijeli i žáci z okolních škol. I pro ně byl veletrh nejen výletem, ale i zdrojem informací. „Dozví se geografické zajímavosti, budou jim představeny významné osobnosti. Zároveň si mohou v některých státech splnit úkoly v dílničkách,“ řekla učitelka zeměpisu Romana Mašíčková, která se ujala režie veletrhu. Na podobě velkolepé akce ale pracovala celá škola. „Zapojili se všichni, i ti nejmenší,“ podotkla ředitelka školy Hana Rousková.

Škola veletrh připravila v rámci projektu takzvané individualizace, na který získala evropskou čtyřmilionovou dotaci. Podstatou projektu je tvořit výuku žákům na míru.

Školní veletrh zemí EU si mohou návštěvníci prohlédnout v okolí školy ještě v sobotu do 13 do 16 hodin.