Takto začíná text průvodce k modelu města Třebíče z roku 1835, který je od úterý vystaven v Galerii Pasáž.

„Jako námět jsme zvolili letní podvečer v Třebíči v roce 1835. Karel Dvořák ve své knize Ze staré Třebíče popisuje, že k večeru se do města vracelo stádo krav, protože každý měšťan měl ještě krom svého povolání krávu, prase a podobně. Byly tam také dostavníky či vozy formanů. Snažili jsme se, aby tato atmosféra z modelu dýchala," řekl Stanislav Vrška.

Právě on je hlavním autorem monumentálního díla, které v poměru 1:100 představuje Třebíč, jak vypadala v první polovině 19. století. Město se v té době vzpamatovávalo z velkého požáru v roce 1822, mělo zachovaný celý hradební systém a všechny tři brány. „Bylo to takové maloměsto. Nebyla kanalizace a náměstí ještě nebylo vydlážděné," dodal Vrška.

Rok 1835

Rok 1835 zvolil, protože dodnes existují plány města z té doby, našly se v archívu. Kromě knihy Karla Dvořáka vycházel Stanislav Vrška při stavbě modelu také z knih Jiřího Joury a z prvních fotografií Třebíče z roku 1860.

„Samozřejmě jsou tam i nedostatky. Když jsem dodělával model, stál u toho můj přítel Petr Chmela, díval se dlouho na střechu pivovaru a pak z něj vylezlo: ,No jo, ale nejsou tam holubi, na té střeše. V té době tam určitě byli.' Chlapům, kteří montovali vitrínu pro model, chyběli králíci na zahradách. Vnučce zase kočičky na hradbách. Ale ono dělat holuby a kočičky v měřítku jedna ku stu je dost obtížné," sdělil Vrška.

Projekt by možná také vůbec nevznikl bez městského zastupitele a jednatele firmy Kapucín Milana Šťastného, který pomáhal vše organizovat a shánět na model peníze.

„Jako malého kluka mě Standa, coby aktivní horolezec, učil lézt na Wilsonku. Od té doby jsme byli v kontaktu. Postupně jsme se sblížili, já jsem se k němu chodil dívat na modely. Pak z toho vyústila spolupráce, z níž vzniklo pár modelů Židovské město, Strahovský klášter a Třebíč, která snad bude ještě růst, pokud bude chuť, čas a peníze," vysvětlil historii spolupráce Šťastný.

Že jde o skutečně unikátní dílo, dokládá zájem České televize, která nedávno o modelu natáčela další díl pořadu Toulavá kamera, tak i zájem dalších měst. „Volají nám starostové z různých měst, že by to chtěli také. Ale my jim říkáme, že teď musíme dodělat Strahov a pak se vracíme k Třebíči," doplnil Milan Šťastný.

Přibude Stařečka

Že by se model mohl v budoucnu ještě rozrůst, potvrdil také Stanislav Vrška. „Možná si budete klást otázku, proč je vitrína mnohem větší než vlastní model. Odpovědí je, že v té zbývající části jsem v podstatě byl donucen, abych dodělal ještě Stařečku. To je jedna z nejstarších částí Třebíče," dodal s úsměvem modelář.