Přivítání jara pořádané městem Třebíč a Domem dětí a mládeže proběhlo přesně na místě, kde by už od příštího roku měla mít základnu více než tisícovka dětí v prostorách bývalé kotelny a především na prostranství před ní. Dle odhadů ředitelky DDM Jarmily Pavlíčkové se zde sešlo tři až pět set lidí. „Jsem moc spokojená, lidí je hodně a je vidět, že se baví a líbí se jim to," podotkla Pavlíčková, která spolu se svými spolupracovníky připravila pro děti doprovodný program. „Máme tu pět stanovišť, je tu jízda zručnosti, doplňovačka na logické myšlení, prolézačka, skákání na míčích a výtvarka. Není toho sice moc, ale je to udělané tak, aby se z každé oblasti představilo něco," řekla ředitelka.

Největší fronty se tvořily u výtvarného stánku, každého však zaujalo něco jiného. „Moje děti vyzkoušely všechno a nejvíc se jim líbilo to, že všude dostaly odměny," smála se Lenka z Třebíče, která se do Boroviny přišla podívat se svými potomky. Ti jsou na kroužky ještě malí, Lence se ale nové místo pro dům dětí líbí a své děti sem v budoucnu ráda pošle: „Hrádek sice má svoje kouzlo a je vlastně uprostřed města, na druhé straně si myslím, že jsou liché diskuze o tom, že je dostupnější, autobus je daleko. Proč nevyzkoušet dům dětí v jiné lokalitě? Třeba se to tu povede oživit," doufá mladá maminka.

Zatímco děti soutěžily, dospělí se mohli informovat o tom, jak bude nový dům dětí vypadat. Ředitelka DDM roznášela brožury s vizualizací, nechyběl informační stánek na zodpovězení zvídavých dotazů, představilo se také budoucí ekotechnické centrum Alternátor. Pro návštěvníky bylo otevřeno první patro bývalé kotelny i vedlejší budova současné kotelny na biomasu. Veškeré dění úterního odpoledne bedlivě sledoval třebíčský starosta Pavel Heřman. „Nejčastější otázka, kterou mi dnes lidé kladou, je, jestli to opravdu uděláme a dům dětí tu bude. Já je ubezpečuji, že ano," konstatoval Heřman s tím, že bude rád, když do borovinského DDM bude jednou chodit jeho vnuk.

Radost z nových prostor má také Marcela Pechová ze Starče: „Mám dvě malé děti a hledám kroužky poblíž. Jezdili jsme do Horka Domků, což pro nás bylo z ruky, tohle místo by nám vyhovovalo a moc se nám tu líbí," zmínila, zatímco její syn Adam si už pomalu vybíral nové kroužky. „Budu chtít chodit do šachového kroužku a asi i do nějakého sportovního," těší se budoucí klient nového DDM.

TADEÁŠ MAHEL