Samurajská zbroj zamíří do Maďarska

Na znovuotevření muzea si sice ještě více než rok počkáme, ale podívat se, jak vypadá jeho interiér při rozsáhlé rekonstrukci mohou zájemci celé léto. Stejně jako loni pro ně pracovníci muzea přichystali komentované prohlídky, které se konají každou středu od osmi hodin ráno.

Přestože na svém místě není ještě ani jeden exponát, jde o velmi zajímavé prohlídky, kdy návštěvníky čekají ukázky zajímavých stavebních prací či úprav, které budou v areálu aktuálně probíhat. Dostat se navíc můžete na místa, do kterých doposud nebyl přístup, neboť mnohé prostory sloužily jako veřejnosti nepřístupné depozitáře.

Jedním z nejzajímavějších je určitě půda zámku, kde je k vidění stěna spojující zámek s bazilikou, výtah, kterým se budou stěhovat židle z Kamenného sálu či povaly ze sedmnáctého století. „Některé z nich byly přes celou šířku střechy. Spočítali jsme, že vážily kolem tuny. Nechápeme, jak je sem nahoru mohli v té době dostat," popsal jednu ze zajímavostí pracovník muzea Antonín Žamberský.

Tento prostor navíc běžní návštěvníci při prohlídkách neuvidí. „Budeme sem pouštět jen návštěvy jen výjimečně. Například studenty architektury, ale součástí běžné prohlídky to nebude," dodal Martínek.

Na prohlídku muzea může vyrazit pouze omezený počet návštěvníků, proto je potřeba si místo dopředu rezervovat. Každý dostane ochrannou přilbu a jako doprovod půjde se skupinou pracovník muzea, který zájemce seznámí také se stručnou historií objektu a s projektem.

Stavební práce by na zámku měly skončit příští rok na jaře. Poté se začnou chystat expozice. Pokud nedojde k žádnému zdržení, první návštěvníci by se mohli čtyři nové stálé expozice Svět neživé přírody, Svět portálů a bran, Valdštejnové na Třebíči a „Lidé. Místa. Osudy," prohlédnout již v říjnu 2013.