Mužům se do zastupitelstva příliš nechce. Mají pro to své důvody. „Ženám se musí ustupovat, my v Okarci to ctíme," vysvětlil dvaaosmadesátiletý Stanislav Křivánek.

Sám v minulosti zastupitelem byl, dnes už se na to ale necítí. „Mám svůj věk a naše ženy to tady vedou dobře. Nemáme na tom co měnit. Dnes je navíc žena to stejné, co muž, tedy schopný člověk," podotkl.

Stejný názor měl i o dvě generace mladší Radek Dobrovolný. „Starosta, který funkci zastával do roku 2006, byl schopný, ale kvůli věku to už dál dělat nechtěl. Chopily se toho ženy, bylo to přirozené, nic násilného, a obci to svědčí. Hodně se toho od té doby udělalo," poznamenal.

Okarečtí mužové navíc údajně nemají na komunální politiku čas. „Řada z nich dojíždí za prací a vrací se až večer. Ženy to tady dělají dobře. Nemá smysl jim do toho zasahovat a kandidovat proti nim," zamýšlel se Radek Dobrovolný.

O mandát se ucházejí všechny dosavadní zastupitelky. Jen jedna kandidátka přibyla. „Současné zastupitelky mají rozjeté akce, které je potřeba dokončit. Buduje se kanalizace, za několik milionů se opravil kulturní dům. Obci se daří a máme to tady hezké. Všichni musí jejich zápal a snahu uznat," pochvalovala si Marta Vejmelková.

Volební účast v Okarci přesahovala už v sobotu ráno 50 procent. Radek Dobrovolný, který byl jedním ze členů volební komise, odhadoval, že se číslo ještě zvedne. „Máme tady přesně sto voličů, osmdesát bych jich mohlo přijít," předpovídal.

I v Okarci patří komunální volby k nejnavštěvovanějším. „Lidé jsou rádi, že volí známé lidi a nedostanou lístek s tvářemi, které nikdy neviděli, jako je tomu třeba u sněmovních voleb," mínil Radek Dobrovolný.