Návštěvníci si mohou prohlédnout například model zaniklé vesnice, ale především dobovou keramiku, nože, kleště, sekery a další nástroje. „Všechny exponáty jsou originály,“ podotkl autor scénáře výstavy, archeolog Rostislav Nekuda.

Výstava v prostorách městského úřadu na místním zámku zůstane nastálo. Přístupná je ve všední dny během provozní doby městského úřadu; v pondělí a ve středu do 17 hodin, v ostatní dny do půl čtvrté.

Středověká ves Mstěnice ležela v údolí na soutoku potoků Mocly a Mlýnského potoka. Archeologický průzkum tam začal v 60. letech a trvá dodnes. Archeologové prozkoumali 17 středověkých usedlostí. Nejčastěji nalézali keramiku, potom lžíce a talíře ze dřeva a pozoruhodné kovové nástroje.

Nová expozice nahradila na chodbě městského úřadu předchozí starší výstavu o historii města. „Ta již byla poměrně zdevastovaná. Rozhodli jsme se, že expozici obnovíme a více ji zaměříme na blízké Mstěnice,“ vysvětlila tajemnice městského úřadu Dana Růžičková.

Expozici s několika doprovodnými textovými panely Hrotovičtí vytvořili s podporou grantu Fondu Vysočiny. Realizaci provedl Jan Ježorek z Moravského zemského muzea v Brně.