„Start na okruhu Goodwood u Londýna byl velkolepý. Dorazilo tam asi tři sta padesát posádek z celého světa. Nechali nás si jednou objet okruh, a poté nás s velkou slávou a troubením vypustili do světa,“ popsal člen posádky a Vilda Ondrák.

Následně jejich cesta vedla do Doveru a trajektem do Francie. Po návštěvě Belgie a Holandska se museli zastavit i v Berlíně, kde si vyzvedli výza do Uzbekistánu. „Šlo to hladce. Zkontolovali si občanku jednoho z nás a dali mu všech devět pasů. Nás ostatní si ani nekontrolovali,“ sdělil Ondrák.

Celý závod má jednoduchá pravidla. Kromě startu a cíle je trasa pro všechny posádky libovolná. Každý si může vybrat svoji. Nejkratší vede přes Rusko. Nicméně není tak zajímavá. Proto řada posádek volí takzvanou jižní cestou přes Turecko, Írán a Střední Asii. „Těším se, že to bude dobrodružství plné komplikací a zážitků. Hodně se těším na Turkmenistán. Jde o místo, kam se člověk běžně nepodívá. Není to příliš turistická země,“ řekl Ondrák. Do cíle se musíme dostat nejpozději v půlce září. Na cestu tedy mají dva měsíce.

Zrzka, Marcelka a Rošťák

Důležité je vybrat správné auto. Podmínky závodu umožňují pouze vozy do objemu jednoho litru a v ceně nejvýše tisíc liber. Pokud by někdo objem motoru přesáhl musí vybrat více peněz na charitu. „Byly tam i chlapi, kteří limit porušili výrazně a přijeli na start s objemem 1,6. Dostali za trest na střechu zlatý rotoped, který musí dovézt do Mongolska,“ upřesnil Ondrák.

Volba padla na vozy Volkswagen Polo. Jejich jména jsou Zrzka, Marcelka a Rošták. Zrzka je rezavá, Rošťák je rošťák a jméno Marcelka dali třetímu vozu původní majitelé. Všechny tři vozy dostaly fialovou barvu, která odkazuje i k projektu Nevypusť duši, který se Piknikův klub rozhodl podpořit. Poslední podní podmínkou závodu totiž je, že posádky musí vybrat peníze na charitu.

Portugalský soubor Reyfado Lisboa zahájil 32. ročník Folkových prázdnin v Náměšti and Oslavou.
Snový festival začal. Zní na něm hudba z netušených světů

Kromě oficiální charity závodu Cool Earth, která se snaží zachrnovat deštné pralesy, padla volba na Nevypusť duši. „Je to iniciativa mladých psycholožek z Česka. Snaží se šířit osvětu v rámci duševního zdraví. A založila ji Tereza Růžičková z Třebíče, což je další důvod, proč jsme je chtěli podpořit. Víme, že peníze budou dobře použité,“ vysvětlil další člen posádky Radim Večeřa.

Přispět mohou fanoušci posádek i všichni ostatní přes facebookové či internetové stránky Piknikova klubu. Vybrat chtějí pro charitu 200 tisíc korun.

Piknikův klub

Piknikův klub nevyjíždí pouze na dvouměsíční cesty levnými auty do Asie, ale pořádá celou řadu zajímavých akcí i pro veřejnost. „Jsme spolek gentlemanů, kteří se snaží dělat ze všedních dnů nevšední. Snažíme se inspirovat lidi, aby dělali nebvyklé a zábavné věci,“ popsal Večeřa. Název odkazuje ke knížkám Piknik u cesty a Kronika Pickwickova klubu. „Pořádáme cestovatelské stand-upy, přednášky a kvízy, splouvání Vltavy na různých nafukovacích věcech a podobně. Snažíme se, aby to bylo zábavné a aby se zapojili i ostatní lidi,“ dodal Večeřa.

Desert safari.
V Emirátech zažijete všechno možné. I déšť a zimu, říká cestovatelka