„Provoz modernizovaným úsekem je přechodně povolen za omezení rychlosti s respektováním svislého dopravního značení, neboť do konce roku budou kolem komunikace ještě probíhat stavební úpravy," podotkla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Třicítku ale na nové silnici nedodržuje téměř nikdo. Rovná a široká silnice přímo svádí k sešlápnutí pedálu k podlaze. Někteří řidiči dokáží zkrotit vášně alespoň na rychlost blížící se povolenému limitu v obci, jiné nezastaví ani značka zakazující předjíždění - takové jsou zkušenosti reportérů Deníku z uplynulého víkendu.

Na nové silnici pracovali stavaři osm měsíců a úsek mezi Zašovicemi a takzvaným Mrchovištěm u hájovny nad Okříškami proměnili k nepoznání. Zmizely klikaté zátočiny, klesání a stoupání. Lesní úsek je teď rovný, jen s pozvolnou zatáčkou před Zašovicemi. Nově opravená trasa měří celkem 1852 metrů. „V první třetině trasy je vybudován devítimetrový násyp, pod ním je mostní objekt – tubosider o rozpětí čtyři metry, který slouží jak k převedení vody, tak migraci zvířat," popsala mluvčí. U hájenky je nově vybudována opěrná zeď a protihluková stěna. Pracovníci se mezi Zašovice a Okříšky vrátí opět na jaře, kdy budou definitivně napojeny ostatní komunikace a sjezdy a dokončeno dopravní značení.

„Pokud jde o objízdnou trasu, pak její část v úseku Zašovice – Heraltice byla opravena před stavbou, v průběhu výstavby byla průběžně prováděna kontrola a oprava poruch. Část úseku od Okříšek směrem do Heraltic bude opravena, v případě dobrých klimatických podmínek,  ještě do konce listopadu. Oprava průtahu Zašovic je plánována na rok 2014," shrnul krajský náměstek pro dopravu Libor Joukl.

Krajskou silnici mezi Třebíčí a Jihlavou Kraj Vysočina modernizuje po úsecích postupně od roku 2006. Další na řadě by měl být obchvat Příseky. Pokud na něj kraj získá evropskou dotaci, začne se stavět příští rok.