Nápad to podle všeho byl víc než dobrý. Soutěž je atraktivní pro diváky i pro závodníky. Jedněch i druhých bylo na hřišti v Rokytnici nad Rokytnou víc než loni. K trénovaným závodníkům, k nimž patří i místní Blanka Krčálová a Tomáš Václavek, se přidali i někteří odvážlivci z místního dobrovolného sboru. „Museli. Holky do toho šly a chlapi ne? To by byla ostuda," říká organizátor soutěže Jaroslav Machoň z místního SDH.

V Rokytnici se utkaly čtyři desítky tvrdých hasičů z okolí, a také šestice odvážných žen. Ty mají sice několikakilogramovou úlevu na závaží a palici a také překovávají nižší bariéru, na náročnosti soutěže to ale nic neubírá. Ženy za sebou tahají po hřišti čtyři hadice, chlapi šest. Hasičky mají lehčí palici o deset kilo, úderů s ní musí zvládnout čtyřicet, muži o dvacet víc. Bariéra je pro muže dvoumetrová, pro ženy nízká, ale zase ji musí překračovat s plnými barely v rukou. Tunel je pro všechny stejný, figurínu po trati musí přenášet chlapi osmdesátikilogramovou, ženy padesátikilogramovou. A to ještě nebyla řeč o pneumatice, kterou musí závodníci několikrát převrátit. Její rozměry jsou úctyhodné a váha jakbysmet. „Pneumatika dnes řeší vše, má 150 kilo," ukazuje Jaroslav Machoň.

Rokytnické galeje 2014

Poprat se s tratí je náročné pro profesionála, pro člověka bez tréninku obzvlášť. „Vidíte sám. Je to ale mazec. Pro netrénovaného chlapa je to šílenost," říká. Závodníci v cíli padají k zemi. Ujímají se jich zdravotníci, sundávají jim výstroj, chladí je vodou. Byť vyhrát může jen jeden muž a jedna žena, odměnou je každému ze závodníků pocit, že překonal sám sebe, že náročnou trať zvládl. „Je to dřina, ale má to smysl," říká vítězka ženské kategorie závodu, místní závodnice Blanka Krčálová. S disciplínou TFA (z anglického nejtvrdší hasič přežije, pozn. red.) začala teprve loni, dnes patří k nejlepším.
Budoucnost před sebou nejspíš mají i samotné závody TFA v Rokytnici nad Rokytnou a okolí. Místní hasiči by rádi zorganizovali regionální ligu, aby nemuseli soupeře hledat na druhém konci republiky. Vypadá to, že jejich záměr by se jim mohl podařit. Nejsou už zdaleka jediní, kdo se v nejtvrdší hasičské soutěži zhlédli. „Ohlas byl po prvním ročníku velký, přidala se Vladislav, Jihlava, Telč, bavíme se o Pacově a Lesonicích, je to perfektní. Vypadá to, že příští rok bychom mohli udělat ligu. Pokud získáme podporu městyse a sponzorů, protože bez toho to nejde," podotýká Machoň.