Část jednotky rudíkovských hasičů se s ním před pár dny vydala na letiště u Kožichovic a vyzkoušela si, jak by v případě požáru naplnila takzvaný bambi vak pod vrtulníkem. Simulovali tak ostrý zásah, ke kterému by došlo například v případě lesního požáru.

Vak má objem tisíc litrů a je zavěšen na laně pod vrtulníkem. Jeho posádka může bambi vak za letu otevřít a vodu nasměrovat do požářiště. Hasiči z Rudíkova vrtulníkový vak za pomoci své nové cisterny a patřičné fyzické síly naplnili během několika málo vteřin.

Lidé z Rudíkova jsou na novou cisternu náležitě hrdí. Devadesát procent nákladů na její pořízení se totiž podařilo získat z Evropské unie v rámci Integrovaného regionálního operačního programu a na dotaci z přibližně 350 žadatelů dosáhlo pouze 149. Na administrativním vyřízení žádosti pracovala rudíkovská samospráva od dubna 2016. Nová cisterna se v obci objevila poprvé letos 12. května.

„V neděli 2. července, tedy při rudíkovské pouti, dojde k jejímu slavnostnímu vysvěcení a oficiálnímu uvedení do obce,“ doplnil starosta Rudíkova Zdeněk Souček.

Zdroj: Youtube