Osmadvacet deváťáků si rozdělilo pokoje a výklady o jejich historii, včera, dnes a po celý víkend je předávají mladším dětem. „Postupně provedou všechny naše třídy, tedy první až osmý ročník. Prohlídek se ale běžně zúčastňuje i veřejnost, což je pro deváťáky obrovská zkušenost," řekla jejich třídní učitelka Romana Mašíčková.

Její žáci už mají přijímací zkoušky na střední školy za sebou a provázení po zámku berou jako zpestření konce školního roku. „Od učení už teď máme docela klid, takže tohle si už docela užíváme. Nervozita se navíc snižuje s každou prohlídkovou skupinou," řekl jeden z mladých průvodců Jiří Choutka. Právě on je prvním řečníkem, všechny návštěvníky proto vítá a zároveň prosí za jejich shovívavost v případě, že si některý z jeho spolužáků vypomůže při přednášení pohledem do taháku. Sám to ale při včerejším vyprávění o historii zámecké kaple nepotřeboval. „Mám tam docela hodně jmen umělců, kteří malovali obrazy nebo tvořili sochy. To bylo asi nejtěžší, všechny si je zapamatovat," přiznal žák a budoucí student Gymnázia Třebíč Jiří Choutka.

Jeho i další výkony oceňovala třídní učitelka. Sama to vnímá jako jednu z posledních možností, kdy se svými žáky něco společného prožije. „O víkendu je navíc přijdou zkontrolovat jejich rodiče, prarodiče a další příbuzní, takže žáci k tomu přistupují zodpovědně. Nepřeje nám sice počasí, ale maximálně vstříc nám vycházejí pracovníci zámku. Můžeme se třeba ohřát u nich v pokladně," podotkla Mašíčková.