Za úkol ji měli ochránit před výtržníky, bombami i teroristy.

Od pátku budovali vojáci dvě takzvaná kontrolně propouštěcí místa. Každý, kdo chtěl v rámci cvičení do elektrárny, jimi musel projet. „Kdyby se jednalo o skutečnou situaci, bylo by těchto stanovišť více a byly by také dál od elektrárny. Nechtěli jsme ale nijak omezit její běžný provoz ani civilní život v okolí," vysvětlil mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jan Šulc.

Kromě přípravy na neočekávané situace si příslušníci bezpečnostních sil vyzkoušeli šest stupňů ohrožení elektrárny. Od stavu nízkého rizika a s tím související namátkové kontroly až po nejvyšší riziko se střelbou.

Všechny ukázky živě komentoval zástupce ředitele Krajského vojenského velitelství Vladimír Losenický. „Základní zásada při těchto činnostech je, aby příslušníci armády pracovali ve dvou. Jeden kontroluje, druhý ho jistí," líčil.

Pes našel v autě bombu. Bez štěkání

V nejnebezpečnějších situacích se dvěma vojákům dostalo rychlého posílení. Například přitom, když v kufru kontrolovaného vozidla objevili předmět připomínající výbušninu. Řidiče hlídka okamžitě zpacifikovala a k podezřelému zavazadlu povolala psovoda Vojenské policie se speciálně vycvičeným psem, který přítomnost výbušniny potvrdil ulehnutím.

„Nesmí při tom štěkat ani se nálezu dotýkat, protože by ho tím mohl spustit nebo spuštění urychlit," poznamenal Vladimír Losenický.

Nálož posléze prozkoumal pyrotechnik a rozhodl se ji zajistit dálkově robotem. „Armáda má podobných zařízení několik. V misích se díky nim daří zachraňovat velké množství lidských životů," řekl zástupce velitele Krajského vojenského velitelství.

Při závěrečné a nejrizikovější ukázce se střílelo a vzduchem létaly granáty. Už několik stovek metrů od elektrárny se policejní hlídce nepodařilo zadržet osobní vozidlo. Zamezit jeho vjezdu do elektrárny se pak snažili vojáci, kteří příjezdovou komunikaci zahradili Tatrami T-810 a na vetřelce spustili palbu. Dva zabili, další se jim vzdal.

Na vše ze vzduchu dohlížely dva vrtulníky z 22. vojenské základny Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou.

Kromě toho měli příslušníci armády a policie k dispozici silniční zátarasy v podobě protitankových zábran a masivních fošen s žiletkovým drátem. Pro vybudování krytých míst pro ostřelování využili pytle s pískem. Díky nim byli chráněni na korbách nákladních automobilů.

Cvičení Safeguard složek Integrovaného záchranného systému by se měla opakovat. „Loni proběhlo u Jaderné elektrárny Temelín, letos tady. V plánu je jejich opakování, jeden rok v Temelíně, další v Dukovanech," potvrdil mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Podobné testy mají za cíl sladit spolupráci jednotlivých složek a prověřit vnější ochranu elektrárny.