I u nich se v úterý zastavil pietní průvod, který uctil památku obětí holocaustu. „V Třebíči jsou nyní tři. Dva v židovské čtvrti a jeden na Karlově náměstí," informovala ředitelka MKS Třebíč Jaromíra Hanáčková. Jde o kostky betonu s mosaznou tabulku na jedné ze stran, nesoucí nápis. Ukládá se do dlažby chodníku před dům, v němž nacisty zavražděný člověk naposledy bydlel. Jejich smyslem je uctění a připomenutí památky obětí nacistické genocidy za druhé světové války. A může být i vzpomínkovým místem pro pozůstalé místo hrobu, který oběti nemají.

Na mosazné destičce je v pár slovech a číslech vepsán osud člověka. „Zde žil Walter Fürnberg nar. 1989. Deportován 1943 do Osvětimi. Zavražděn 1943," je napsáno na kameni před domem na rohu Havlíčkova nábřeží a Žerotínova náměstí.

Druhý se dá nalézt nedaleko. Před domem v uličce spojující Tiché náměstí a Havlíčkovo nábřeží. Připomíná Arnošta Beneše narozeného v roce 1900 v Třebíči.

Za třetím kamenem musíme na Karlovo náměstí. Nachází se před Černým domem. Je vzpomínkou na manželku rabína Annu Ingberovou, rozenou Taüssigovou. Ta byla v roce 1943 deportována do Terezína a zemřela ve stejném roce v Osvětimi.

Kameny mohou v Třebíči přibývat také v budoucnu, i když v této chvíli žádný přichystaný není. „Vím, že jeden potomek židovské rodiny uvažoval o tom, že by jej pořídil svému strýci. Ale další zprávy nemám. Pro staršího člověka to může být také finančně náročné," řekla Hanáčková.

V současné době lze kameny zmizelých najít na Vysočině v Třebíči a v Havlíčkově Brodě. A plánuje se v Chotěboři. Petr Adam, který je dnes ředitelem základní školy v Přibyslavi, měl původně v úmyslu kameny zmizelých instalovat i tam, ale příbuzní zahynulých židovských rodin si to nakonec nepřáli.

Německý umělec Gunter Demnig přišel s ideou stolpersteine počátkem 90. let, později umístil první kameny zmizelých v ulicích Kolína nad Rýnem, pak následoval Berlín a další německá města.

K dnešnímu dni bylo položeno do dlažby něco přes 23 tisíc kamenů ve stovkách evropských měst. Informace jsou na www.stolpersteine.cz.