Ti se stravují ve školní jídelně na ulici Sirotčí a jejich výhrady formuloval tamní předseda odborů Stanislav Prokop: „Když nám končí vyučování o půl třetí, jídlo už bývá studené, knedlíky pětkrát ohřáté, přepeklé a na jídelním lístku není psáno, jaká je třeba hmotnost masa, co nám dají na talíř,“ vypíchl. Dále mu vadí, že jídlo nemá hodnotu padesáti korun, které stravenka stojí.

„Tak to musím říct, že o studeném jídle nic nevím, teplotu pravidelně kontrolujeme a vždy musí být 60 stupňů Celsia,“ nastínila vedoucí zmiňované jídelny Drahomíra Trnčíková. „Trochu mě mrzí, že nám nikdo své výhrady neřekl, váhu masa ale nově můžu na jídelní lístek uvádět.“ Podle Trnčíkové kantoři jednotlivých škol dostávají maso o takové hmotnosti, jaká je vyhláškou daná pro nejstaršího studenta či žáka dané školy.

„A velikost porcí? Přijďte se podívat, na přídavcích nešetříme,“ dodala.

Osmáci ze Základní školy Masarykova, kteří se hloučkují před vchodem do jídelny, mají jasno: „Sladké středy, kuře a rýže plus další věci jsou fakt dobrý, hodnotíme pozitiv, občas něco nemusíme, ale to je normál,“ shrnul za všechny Denis Sedlář.

I dvě oslovené dospělé zaměstnankyně škol neměly problém: „Vaří dobře, chutná mi,“ shodly se Alena Urbanová z Obchodní akademie a Dana Fialová ze Základní umělecké školy.

V podobném duchu se vyjadřuje i další pětice oslovených. „Žádný signál, že by naši kantoři uvažovali o změně školní jídelny z důvodu jakékoliv nespokojenosti, nemám,“ konstatoval ředitel Obchodní akademie Pavel Svoboda.

Taktéž ředitel Základní umělecké školy Vlastislav Malý neshledává zádrhel: „Že by se někomu z našich kantorů nedostávalo v jídelně na Sirotčí, co by si přál – o tom nic nevím.“

A co na situaci říká první muž Gymnázia Třebíč Radek Blažek?

„Máte víc informací než já. Mně tam chutná, nemám zvláštní požadavky. A ti, co mají problém, ať chodí jinam – to je jednoduché,“ uzavřel.

Do školní jídelny v ulici Sirotčí chodí průměrně 1800 strávníků, z nichž je zhruba pětistovka dospělých. Stravenka žáčka prvního stupně tu stojí 18 korun, druhý stupeň zaplatí o korunu víc a středoškoláci vydají 21 korun. Kantoři mají oběd také zčásti dotovaný, a tak do peněženky sáhnou pro 27 korun za oběd.