Mnoho tanečních zábav hostil starý kulturní dům v Ocmanicích, svému účelu sloužil od roku 1976, naposledy v roce 1995. „Jeho kapacita je 600 lidí, patřil JZD Jinošov a Ocmanice. Při likvidaci družstva připadl likvidátorovi a ten ho prodal soukromé osobě," vysvětlila starostka Marie Bojanovská.

Místo bujarých oslav v něm našlo prostor několik podnikatelských záměrů. „Byly tam pletací stroje, to ale zanedlouho skončilo. Dnes se tam, pokud vím, vyrábějí brikety," řekl místní Eduard Chmelíček, který žije v rodinném domku přímo naproti starému kulturnímu zařízení a zároveň v sousedství toho čerstvě nového.

„Určitě to bude účelné. Zastupitelé se mnou museli o stavbě jednat, ale neměl jsem důvod s tím nesouhlasit. Třeba pozůstalí se po pohřbech scházeli v hostinci, tam to ale bylo pro takové sešlosti malé," připomněl Chmelíček.

Také společenské akce nenalézaly v obci vhodný prostor. Návštěvníci tak museli doufat v hezké počasí. „Využívali jsme venkovní areál s pódiem a pergolami, při změně počasí ale musela být akce ukončena, protože pohostinství nemá dostatečnou kapacitu," zmínila Bojanovská jeden z důvodu, proč se Ocmanice pro stavbu společenského centra rozhodly.

Otevře se zítra

„Dalším důvodem bylo, že obecní úřad sídlil v nevyhovující budově z roku 1898," přidala starostka. Krom kanceláře se v novém objektu najde místo pro oslavy, vítání občánků, taneční zábavy, nebo přednášky. „Horní sál je určen dětem a ženám na cvičení," dodala Bojanovská.

Od žádosti o dotaci po hotovou stavbu uběhl jeden rok. „Vloni v červnu byla podepsána dohoda o poskytnutí dotace se Státním zemědělským intervenčním fondem, o měsíc později proběhlo výběrové řízení na dodavatele, 24. září se začalo stavět a zkolaudováno jsme měli 6. června," popsala starostka s tím, že bez sedmimilionové evropské dotace by na obecní budovu dosáhly Ocmanice jen stěží.

„Těm, co o příspěvku rozhodovali, patří naše velké dík. Sami bychom se do takového projektu nemohli vůbec pustit, natož ho realizovat. Celková částka smluv o dílo je 10 484 tisíc korun, podíl obce je 34 procent," upřesnila.

Veřejnosti se nová společenská budova otevře zítra ve 13 hodin, slavnostní projev je naplánován na 14. hodinu. K tanci a poslechu bude poté hrát skupina Pantago.