Původní návrh obecních symbolů Popůvek z dílny Roberta Keprta se na jednání podvýboru pro heraldiku a vexilologii kladného stanoviska nedočkal. Originalitu návrh nepostrádal a forma heraldické mapy se líbila také starostovi Milanu Krajčovičovi. „Bylo to pojato velmi zajímavě. Mě i další obecní zastupitele zaujalo, že se vymykal z běžných symbolik," zavzpomínal. Odborná veřejnost však schválení zabránila. „Podvýbor má k dispozici největší odborníky na heraldiku a ti měli stejný pohled na věc jako já. Pro mě jako heraldika to byl naprostý nesmysl," řekl Miroslav Pavlů, který pro Popůvky zpracoval nový návrh obecních symbolů.

Jejich podoba vychází přímo z původní pečeti, která se dochovala. „Byla ve své podstatě stejná s nynějším návrhem. Chybělo jí jen dělení a pochopitelně barvy. Převedl jsem ji tedy do heraldické podoby, včetně jednotlivých symbolů, které byly vyobrazeny tehdejšími místními řemeslníky neuměle," přiblížil první etapu tvorby návrhu Pavlů. Nové symboly jsou tvořeny dvěma základními barvami. „Zelená značí v heraldice obecně zemědělství nebo lesy. Červená je další často užívanou barvou, v případě Popůvek znázorňuje přítomnost Žerotínů, kteří oblast Náměšťska kdysi obývali," zdůvodnil Pavlů.

První heraldický návrh Roberta Keprta byl výjimečný svou originalitou, kterou zastupitelstvo Popůvek vítalo. Svou nezaměnitelnost však neztrácí ani nynější návrh. Krom růže, která je běžným a v tomto případě zdobným symbolem, je unikátním prvkem barokní pistole. „V našich zemích ji najdeme pouze u zbrojířských cechů. Domnívám se, že u žádné obce použita doposud není," vyzdvihl zajímavý prvek Pavlů.

Nad návrhy obecních symbolů včetně toho popůveckého zasedne podvýbor pro heraldiku ve dnech 11. až 13. září. Na jeho rozhodnutí ale v Popůvkách čekat nebudou. „Tohoto znaku se jen tak lehce nevzdáme. Budeme ho používat, ať už bude rozhodnutí jakékoli," zdůraznil Krajčovič i s ohledem na fakt, že za to žádný postih Popůvkám nehrozí. „Zákon o obcích za tento prohřešek žádnou sankci nestanoví, tudíž je možné, že některé obce budou tento zákon obcházet," doplnil Břetislav Oliva z tiskového odboru Ministerstva vnitra.

Jednou z nich jsou nově také Popůvky, které své symboly mají už i na vizitkách. „Ty už nějaký čas běžně používáme. Obecní symboly si necháme vyrobit také, to je jen otázka času. Jsme samostatnou a samosprávnou obcí a toto privilegium si nenecháme odpírat," uzavřel Krajčovič.

KAMIL ČERNÝ