Transakci, kterou opakovaně navrhoval místostarosta Jan Karas (KDU-ČSL), dal hlas už jen další z místostarostů, Stanislav Mastný (ODS). Ostatní nesouhlasili.

K dohodě nepomohla ani nová nabídka na uzavření opční smlouvy s prodlouženým termínem splatnosti. „Byly by to zbytečně uložené peníze,“ zdůvodnila záporný postoj finančního výboru jeho předsedkyně Julie Dolejší (KSČM).

Přes pozemky má vést plánovaný jihovýchodní obchvat města. Zastupitelé s nabídkou na koupi loni v září souhlasili a firma Uniplet s penězi počítala. Zahrnula je jako příjem do svého plánu na splacení dluhů jedné ze svých společností, která je nyní v insolvenčním řízení.

„Je mi to opravdu velmi líto. Budeme se muset poradit, co dál s Unipletem i co dál ve vztahu k městu a ke škodě, kterou nám způsobilo,“ řekl Deníku zástupce amerického vlastníka firmy Josef Valenta.

Zastupitelé odmítli obchod uzavřít, protože podle nich nebyly splněny všechny podmínky. „Budova na pozemku je hrubě znečištěna provozem kalírny a galvanovny. Její likvidace bude stát 50 milionů, možná víc,“ připomněl zastupitel Pavel Heřman (HZNR).

Obchod s vedením Unipletu domlouval místostarosta Karas. V ostrém sporu, který mezi zastupiteli nastal, se ale hájil: „Pan Karas nic neslíbil. Pouze vždy sděloval rozhodnutí zastupitelstva nebo rady,“ reagoval dotčeně. „Doporučovala bych panu Karasovi, aby příště zásadně nejednal sám,“ podotkla zastupitelka Dolejší. „Žádné příště už nebude,“ kontroval místostarosta.