Ovšem ne všichni obyvatelé ve čtyřsethlavém Dešově jsou přestavbou prodejny na víceúčelovou budovu nadšeni. „Myslím si, že je to zbytečné za současné situace, kdy je v obci málo mladých rodin s dětmi a kdy dětí ubývá. Lékař tu ordinuje jednou za čtrnáct dní a o poště jsem zaslechla, že ji časem stejně chtějí zrušit. Nejspíš by obec měla více myslet na budoucnost," zamýšlí se obyvatelka obce Jarmila Navrátilová.

Podle starosty Pavla Karáska je ale víceúčelová budova potřebná hned z několika důvodů. Zmínil i příklad: „Jedním z podnětů k přestavbě prodejny bylo také to, že hasiči potřebují hasičskou zbrojnici, kde by mohli zaparkovat větší auto, pokud by je koupili."

Obecní úřad přestaví na byty

Někdejší přízemní objekt bývalé dešovské prodejny se rozroste o přístavbu do patra. Proměnou na víceúčelovou budovu získá obec prostor pro svůj úřad, ale i knihovnu a také pro poštu, lékaře, kadeřnici a hasiče. Svou společenskou místnost by zde měli mít rovněž sportovci a maminky s dětmi. „Najde se tam i prostor pro případnou restauraci. Neradi bychom, aby se opakovala situace z minulosti, kdy nebylo kam zajít na pivo," poznamenal dešovský starosta. Podle Karáska by ze současné budovy, kterou obec využívá pro obecní úřad a poštu, mohly časem vzniknout dva větší byty a dva menší „startovací" byty.

Proč vlastně obec budovu prodejny kdysi od Jednoty koupila, starosta Karásek zavzpomínal: „Panovaly tu obavy, že by budovu prodejny koupil někdo, kdo by v ní mohl pak zřídit to, co tu nechceme." Záměry na přebudování prodejny měli v Dešovští už před pěti lety. Obci se dlouho nedařilo na náročnou stavbu sehnat peníze. Investice do přestavby se vyšplhá na šestnáct milionů korun. Obec získala dotaci ve výši devět milionů korun, ale i tak bude muset vydat nemálo peněz ze své pokladny a také si půjčit v bance. „Než dotace dojde, budeme si muset vzít úvěr a krátkodobě se zadlužit," přiblížil Karásek.

Společné posezení

Nedávno dokončili přestavbu bývalé prodejny v Hornicích na Jemnicku. Díky rekonstrukci z ní vznikla společenská místnost s kuchyní a sociálním zázemím. „Prostor, kde by se naši obyvatelé mohli společně scházet pod jednou střechou, ten nám chyběl. Teď se tam vejdou všichni," zmínil nedávno pro Deník tamní starosta Miloš Březina.

Také bývalá prodejna Jednoty v Bohušicích na Jaroměřicku dnes slouží k jinému účelu než kdysi. Léta byla zavřená, časem ji začala občas využívat mládež. „Je to už víc než dva roky, co jsme ten objekt vlastním nákladem obce přestavěli na hospodu. Tu jsme pronajali a funguje to," pochvaloval si bohušický místostarosta Antonín Bednář. Nejen někdejší prodejny obce přestavují.

Tam, kde rapidně ubylo dětí a museli zrušit školu, dnes řeší, co s budovou školy. Přestavbou bývalé školy získali v obci Krahulov velmi zajímavé a zcela moderní prostory. „V přízemí máme prodejnu, obecní úřad i hospodu. V patře je obecní tělocvična, posilovna, šatny, sprchy a místnost pro stolní tenis," popsal nově získané obecní prostory krahulovský starosta Jaromír Jurka.