„Jsem vážně hodně naštvaný. Říkalo se, že to bude spravedlivější, že obce dostanou víc peněz. Tohle jsem ale rozhodně nečekal, neměl jsem o tom ani tušení," řekl rozhořčený starosta Cidliny Miroslav Smetana.

Cidlina s necelou stovkou obyvatel si podle návrhu nového rozdělení daní pohorší. Ročně místo milionu a tisíce korun dostane necelých 900 tisíc korun. „Budeme s tím muset něco dělat. Uvažujeme, že zvýšíme daň z nemovitostí a zdražíme svoz odpadu. Dojde i na vedení obce. Nyní má zastupitelstvo Cidliny sedm členů, v dalších volbách už jich budou obyvatelé volit jen pět," naznačil možnosti úspor cidlinský starosta Miroslav Smetana.

Obcí, kterým nové rozdělení peněz nadělá vrásky, je na Třebíčsku celkem pět. Cidlina přijde o deset procent z dosavadního rozpočtu, Lovčovice o zhruba šest procent z půl milionu, Rácovice o procento a Horní Smrčné o pět procent. Zde se roční rozpočet sníží z dnešních 444 tisíc na 426 tisíc korun.

O čtvrtinu méně

Až o čtvrtinu méně než dosud dostanou Horní Vilémovice. Až do letošního roku musela obec vyjít s 852 tisíci korunami ročně. Podle nového dostane o čtvrt milionu korun méně. „Doufám, že to nějakým způsobem ustojíme, že to pro nás nebude likvidační. Nad zvýšením daní a poplatků zatím neuvažujeme," řekl starosta Horních Vilémovic Vlastimil Caha.

Jako jinde na Třebíčsku měli zastupitelé Horních Vilémovic plány do budoucna. Chtěli ve vsi opravit chodníky a část kanalizace. Teď na takovou investici budou muset několik let šetřit. „Chtěl bych se nějak bránit, ale zatím nevím jak. Počkám, jak se celá situace vyvine.

Starostování dělám při zaměstnání, nemám čas něco organizovat. Jestli ale vznikne nějaké sdružení, rád se přidám," dodal starosta Caha.
Nový způsob rozdělení daní měl být spravedlivější. Zatímco devadesát osm procent obcí si polepší, dvě procenta budou bita. „O jiném přerozdělování daní se mluví už pět let. Všichni starostové mohli návrh připomínkovat. Začali s tím až teď, kdy vyběhla kalkulačka," řekl starosta Moravských Budějovic a předseda krajského výboru Starostů a nezávislých Vlastimil Bařinka. 

Spokojenost naopak panuje v menších městech a větších obcích. „Nové rozdělení daní by nám do městského rozpočtu mohlo přinést až sedmnáct milionů korun," odhadl možný přínos jemnický místostarosta Petr Novotný. V současné době hospodaří město s necelými třiceti miliony korun. „Když zaplatíme vše, co musíme, na investice nám toho moc nezbývá. Takhle se budeme moci pustit do věcí, na které nám nezbývalo," uzavřel místostarosta.

Nový zákon o rozpočtovém určení daní bude v červnu projednávat na svém zasedání sněmovna. Dokument má podle návrhu posílit příjmy menších měst a obcí. Naopak o více jak miliardu se sníží příjem čtyř největších měst České republiky Prahy, Brna, Plzně a Ostravy.