Na budoucnosti Dukovan se Běhounek i Šimek shodli. Oba jí vyjádřili jednoznačnou podporu. „Jak vyplynulo z jednání s kolegou z Jihomoravského kraje, je podpora výstavby nových zdrojů v Dukovanech společným zájmem, který budeme v rámci našich aktivit a pravomocí společně podporovat, abychom udrželi zaměstnanost tohoto regionu a energetickou soběstačnost celé naší země,“ řekl vysočinský hejtman Jiří Běhounek.

Jeho slova vzápětí potvrdil Bohumil Šimek. „Dvě třetiny obyvatel havarijní zóny leží na území Jihomoravského kraje, a proto je náš zájem o aktuální bezpečný provoz i budoucnost elektrárny vysoký. Věřím, že zřejmě příští vláda se k tomu postaví čelem a výstavbu pátého bloku posvětí," doplnil jihomoravský hejtman.

Kruhový objezd v Třebíči.
Okružní křižovatky na Vysočině nudí

Oba představitelé krajských samospráv se zúčastnili cvičení Tornádo 2017, které přímo ve střeženém prostoru dukovanské elektrárny simulovalo poboření budov větrnými poryvy, zasypání lidí sutinami a uvíznutí dalších v patrech výškové budovy. Zachraňovali je psovodi a hasiči. Mimořádné cvičení se připravovalo dvanáct měsíců.

Hejtmani s ním byli spokojeni, stejně jako s provozem elektrárny, jejíž další rozvoj podpořili. „Jeden až dva nové jaderné bloky jsou v Dukovanech připravovány v souladu s platnou Energetickou koncepcí České republiky, která s nimi počítá od roku 2035 jako výkonovou náhradou za stávající čtyři bloky,“ doplnil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.