Podobné klání se uskutečnilo před šesti lety, kdy se o křeslo senátora ucházela šestice kandidátů. O vítězství se až ve druhém kole volby utkal dukovanský starosta Vítězslav Jonáš a studenecký Josef Zahradníček. Již první kolo ukázalo vyrovnanost obou soupeřů. O pouhých 1 383 hlasů se však musel sklonit Zahradníček, kandidát KSČM, a uznat vítězství občanského demokrata Jonáše.

Stejného souboje můžeme být svědky i za tři týdny, oba totiž budou o senátorské křeslo usilovat znovu. Tentokrát však s odlišnou výchozí pozicí. Jonáš má za sebou šestiletou zkušenost z nejvyšší politiky. Jako výhodu to ale nevnímá. „Je přede mnou stále mnoho práce pro náš region. Z té dosavadní bych vyzdvihl vícezdrojové financování profesionálních i dobrovolných hasičů, které jsme v senátu schválili," poznamenal.

Zahradníček je tím, čím byl před šesti lety. Po volbách před dvěma lety obhájil křeslo starosty ve Studenci a do boje o to senátorské míří i nyní. „Jsem v komunální politice více jak třicet let. Od doby mých začátků se mnohé změnilo, co ale zůstalo, to jsou občané se svými každodenními radostmi a starostmi," řekl.

V případě zisku mandátu senátora by komunální politiku opustit mohl. Záleželo by to ale na dalších jednáních. „Setrvání ve funkci starosty obce je věcí dohody zastupitelstva obce, společenských organizací a politických stran ve Studenci," upřesnil Zahradníček.

Dalším z kandidujících starostů je Vlastimil Bařinka z Moravských Budějovic. Před čtyřmi lety se ucházel o post krajského zastupitele, i přes druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů v rámci politického uskupení Dohoda pro Vysočinu však k tíženého cíle nedosáhl. V roce 1996 byl také jedním ze členů poslaneckého klubu ODS. Dnes pomýšlí s programem Starostů a nezávislých na senátorské křeslo.

Skloubit případnou funkci s nynějším starostováním si však představit nedokáže.

„Bude záležet na zastupitelstvu města, na čem bychom se shodli. Já jsem ale zásadně proti slučitelnosti funkcí," poznamenal Bařinka.

Nejmladším z kandidátů je devětačtyřicetiletý nestraník Josef Herbrych, kterého ve volbě podporuje KDU-ČSL a také Strana zelených. Desátým rokem je starostou Rokytnice nad Rokytnou a dříve pracoval i jako stavební dělník. „Myslím si, že jsem mohl nahlédnout do mnoha zákoutí lidského života," řekl a k případnému sezení na dvou politických židlích doplnil: „Myslím si, že se plnohodnotně obě funkce vykonávat nedají. V žádném případě bych však nechtěl opouštět mandát obecního zastupitele."

Mezi pětici kandidátů na senátorský post se zařadil poslanec a v letech 2004 až 2006 také ministr vnitra František Bublan, kterého do volby vyslali sociální demokraté. V případě vítězství by musel jedno ze zákonodárných křesel opustit. Přednost by prý dal senátorskému. „Jinak by tomu být ani nemohlo, to by moje kandidatura neměla žádný smysl," potvrdil Bublan.

Do jaké míry budou zkušenosti jeho i dalších kandidátů důležité pro voliče se dozvíme nejdříve po prvním kole volby. A to v případě, že v něm jeden z kandidátů získá nadpoloviční počet hlasů. Volební místnosti tak budou otevřeny 12. října od 14 do 22 hodin a o den později od 8 do 14 hodin. V případném druhém kole se střetnou dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola. Volební místnosti se otevřou o týden později v pátek od 14. do 22. hodiny a sobotu od 8 do 14 hodin, tedy ve stejný čas jako v prvním kole volby.

KAMIL ČERNÝ