Mezi nabídkou různých rekvalifikačních kurzů jsou i takové, které podporuje Evropská unie. Ve spolupráci s Úřady práce je zajišťují občanská sdružení, agentury nebo firmy. V Třebíčí takto působí například Impuls a Euronest.


„Situace je taková, že mezi lidmi je o rekvalifikační projekty zájem. Řešíme přetlak, postupně to zpracováváme,“ řekl Milan Ošmera, jednatel občanského sdružení Impuls Třebíč. „Lidé jsou stoprocentně aktivní, situace na trhu práce je k tomu nutí. Opravdu chtějí, mají potřebu se vzdělávat,“ doplnil Ošmera. Podle jeho slov došlo v dnešní ekonomické situaci na všechny. Přístup typu „nějak bylo, nějak bude“, který vyznávali zejména někteří mladí lidé, je prý pryč.


Velký zájem o rekvalifikační kurzy potvrdil i Petr Sameš, ředitel sekce projekty a vzdělávání firmy společnosti Euronest. Firma nabízí rekvalifikační projekty s názvy Klíč ke kariéře a Nový směr. Oba podpořil Evropský sociální fond. Dohromady se jich účastní 281 lidí. Před vlastním školením projdou zájemci o uplatnění motivační částí kurzu. Podle Petra Sameše se jedná o jakési sebepoznání, kde si mají ujasnit představu o svém budoucím zaměstnání. Naučí se také psát životopis, prezentovat sami sebe nebo absolvovat pracovní pohovor.