„Často totiž musí řešit žádosti o nesmyslné příspěvky pochybných organizací, a když už těm prověřeným přispějí, tak o tom musejí vystavit smlouvu. Místo toho by to od příštího roku měl řešit mikroregion a účetní z budějovické radnice, které už pro nás teď administrativu dělají," vysvětlil Jan Kocáb.

Faktem také je, že obce řeší rok co rok několik žádostí o příspěvek od různých institucí a každé se při jednání zastupitelstva věnují zvlášť, což může být časově náročné. S novým systémem by mělo dojít ke zjednodušení, protože zastupitelé budou schvalovat jen jednu částku, kterou převedou na účet mikroregionu.

V praxi to má fungovat tak, že obce budou tímto směrem ročně odvádět šedesát korun za každého svého obyvatele. Z toho deset korun půjde právě na zaplacení nákladů za administrativu a padesát na sociální služby. O tom, která organizace kolik dostane, rozhodnou starostové.

Jenže letos jen Oblastní charita Třebíč žádala po obcích paušální sumu ve výši 53 korun na obyvatele. Od příštího roku by však takovou sumu od obcí na Moravskobudějovicku získat logicky nemohla. „Myslím, že jde o špatný výpočet. Navíc těch padesát korun nemá být určeno jenom nám, ale také ostatním neziskovým organizacím," upozornil ředitel Oblastní charity v Třebíči Petr Jašek. Naznačil, že nový systém bude prospěšný pro Moravské Budějovice. V rozpočtu města na letošní rok je totiž na poskytnutí příspěvků pro sociální služby vyhrazeno nejméně 518 tisíc korun, příspěvek do mikroregionu určený na tuto oblast by přitom měl být, podle počtu obyvatel Budějovic asi sedm a půl tisíce lidí, ve výši necelých 373 tisíc korun. To je o 145 tisíc méně. „Vyplývá mi z toho, že na tom Budějovice chtějí ušetřit," namítl ředitel Petr Jašek.

Jan Kocáb přiznal, že organizace už se na město obrátily a vyčítají mu, že jim s novým systémem peníze ubudou. „Já ale taky mohu říct, že bych potřeboval o milion víc. I organizace budou muset vyjít s tím, co budou mít. My se taky musíme popasovat s tím, co dostaneme, protože nic navíc nám nikdo nedá. A taky si myslím, že obce nemají suplovat stát a přes míru něco dotovat, ale naopak své peníze mají využít podle svého uvážení," mínil.

Starostové se k tématu vrátí na podzim, podle Kocába ale na podmínkách už předběžně dohodnuti jsou.

Mikroregion sdružuje 24 obcí s asi 15 tisíci obyvateli.