„Podle zájmu dětí bychom ji mohli dělat každý měsíc, takže alespoň přidáváme v rámci Týdne knihoven v říjnu další Noc,“ těší zájem ředitelku městské knihovny v Třebíči Marii Dočkalovou. I letos mají v Třebíči kapacitu plně obsazenou. Noci se zúčastní čtyřiatřicet dětí.


Děti v knihovně nocují, ale než jdou spát, čeká je noční čtení, spousta poučení, hledání, a to všechno formou her, zábavy testů či povídání.


Návštěvníci letošní Noci, která proběhne z 3. na 4. dubna, se v třebíčské knihovně mohou těšit na pohádkové divadlo Dlouhý, Široký a Bystrozraký z repertoáru Václavského divadélka, besedu s paní Tomášovou, cvičitelkou psů pro nevidomé, výcvik jednotek pro rytířské klání i hry a soutěže na motivy knihy Broučci Jana Karafiáta.


Na Třebíčsku se do k akci připojí rovněž městské knihovny v Jaroměřicích nad Rokytnou a Jemnici a Základní škola ve Výčapech.
Samotný projekt k podpoře dětské četby vznikl před deseti lety v Uherském Hradišti a díky Klubu dětských knihoven – Svazu knihovníků a informačních pracovníků České republiky se posléze rozšířil do českých knihoven a škol. Letos se k němu připojilo již více než osm set knihoven, škol, domů dětí, klubů a dalších organizací.


Akce připomíná Mezinárodní den dětské knihy a výročí narození Hanse Christiana Andersena i českých letošních jubilantů Františka Nepila, Františka Kožíka a Ondřeje Sekory.Seznámit děti chce i s novou knihou Renaty Štulcové a ilustrátorky Renáty Fučíkové, jejíž obrázky budou zdobit letošní pohlednice pohádkové Noci s Andersenem.