„Pokud by občan jednoznačně odmítal vyplnit sčítací formulář nebo jeho důvody, proč formulář nevyplnil, nebyly natolik závažné, aby bylo možné je respektovat, v tom případě je Český statistický úřad (ČSÚ) ze zákona povinen dát podnět podle místa trvalého bydliště k přestupkovému řízení,“ vyjádřil se místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. Jakou finanční „odměnu“ pak člověk dostane, záleží na posouzení situace, maximum je však deset tisíc korun.


Podle Drápala se tak však děje v ojedinělých případech. Při posledním sčítání lidu ČSÚ vydal 250 takových oznámení pro celou Českou republiku. Na Jihlavsku se během dubna a května uskutečnilo takzvané zkušební sčítání lidu. ČSÚ tak chce předejít různým nesrovnalostem.


Jako jeden z problémů sčítacího listu se ukázala kolonka registrovaného partnerství. Tomu nerozumí především starší lidé. „V poli rodinný stav zaškrtnou například možnost „ženatý/vdaná“ a zároveň v dalším poli zaškrtnou u otázky na registrované partnerství možnost „trvající“,“ nechal se slyšet tiskový mluvčí projektu Sčítání lidu, domů a bytů 2011 Ondřej Kubala.


Návod by měl být srozumitelný


ČSÚ proto proškolí své komisaře, kteří budou navštěvovat například domovy důchodců, aby se předešlo komplikacím.


„Záležitost jsme konzultovali s ligou gayů a lesbiček, s jejich spoluprací se nám podařilo vytvořit lepší metodický návod, který by měl občanům jednoznačně vysvětlit, že se jedná o dvě rozdílné věci,“ doplnil Drápal.


Nově budou také ve většině případů sčítací komisaři pracovníci České pošty, kteří se budou prokazovat průkazem.