„Na devadesát procent to vypadá na stávku,“ potvrdil včera odpoledne Petr Bazger, výkonný tajemník Odborového svazu železničářů.


Bylo to chvíli poté, co se Občanská demokratická strana nechala slyšet, že její senátoři nepodpoří změnu zákona, která se týká zdanění zaměstnaneckých benefitů.


Chystají opatření


Zaměstnanci Českých drah budou zřejmě jediní, kteří budou na Vysočině stávkovat. Většina dalších pracovníků v dopravě se k protestu nepřipojí vůbec, nebo pouze symbolicky.


„Jsme rádi, že nám cestující důvěřují a nechceme je zneužívat k vynucování si malicherností. Nechceme se stát prostředkem v předvolebním zviditelnění,“ uvedla Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva společnosti ICOM transport, která je největším automobilovým dopravcem v kraji.


Symbolickou podporu stávky zvažovali ve firmě Zdar ve Žďáře nad Sázavou. „Společnost ZDAR se ke stávce nepřipojí, autobusy budou jezdit jako obvykle,“ uvedl včera Pavel Zdražil, ředitel závodu autobusové dopravy.


Kterých konkrétních spojů by se případné zastavení provozu na železnici dotklo, nebylo včera večer ještě jasné.


„Zatím to zjišťujeme a chystáme opatření. Musíme určit, které vlaky a odkud se po stávce rozjedou, případně s jakým zpožděním pojedou. Přesně to budeme vědět během středy,“ pronesla Kateřina Šubová, zástupkyně Českých drah pro Vysočinu.


Doporučila cestujícím, aby během dneška pečlivě sledovali webové stránky Českých drah, kde budou všechny případné změny během dne zveřejněny.

FRANTIŠEK JIRKŮ
JANA ŠEVČÍKOVÁ