„Houby rostou v Čechách například na Šumavě, u nás v kraji ne," říká botanička z Muzea Vysočiny Třebíč Hana Houzarová.

Místní houbaři tak mají smůlu, a to i přesto, že v uplynulém týdnu zapršelo. „Minulý týden napršelo asi patnáct milimetrů srážek, ale to je pro houby málo. Takové množství vody totiž jenom sklouzne po jehličí, a nedostane se do půdy pod ním. Je potřeba, aby alespoň týden pršelo a podhoubí nasáklo a mohlo se tak vzpamatovat," popisuje Houzarová ideální podmínky pro růst hub.

Ty ale prozatím nenastaly, a půda zůstává stále suchá. Houbaři mají alespoň malou šanci najít něco ve stinnějších a vlhčích částech lesa, například u potoků. „Jediným místem, kde by houby mohly růst, jsou místa, kde se drží stálá vláha, třeba olšiny. Tam ale zase nerostou hřiby," informuje Houzarová a vzápětí přidává radu, kam se za vhodných podmínek mohou houbaři na Třebíčsku vypravit zkusit štěstí: „Ideální jsou větší komplexy jehličnatých lesů, vyhlášené lokality jsou například heraltické nebo trnavské lesy."

Do druhé zmíněné lokality se vydává s nožem a košíkem i Zdeněk Král, který má chalupu v Přeckově. Ani on sice v poslední době štěstí neměl, to mu však nezabrání v tom, aby víkend strávil opět v lese.

„Sice nerostou a asi těžko něco najdu, ale zkusit to půjdu. Chodím do remízků. Když nějaké houby najdu, tak najdu, když nenajdu, nenajdu," nedělá si Král s případným neúspěchem těžkou hlavu.

Zaprší, ale málo

Houbařům tak nezbývá než hypnotizovat oblohu a doufat, že zaprší a houby porostou. Výhled počasí na nejbližší dny je pro ně sice zdánlivě příznivý a slibuje ochlazení s deštěm, ale sami meteorologové se domnívají, že se situace příliš nezlepší.

„Vyloženě suché období skončí nejspíš v neděli, kdy se začnou vyskytovat přeháňky a bouřky. Bohužel léto jako celek bude výrazně srážkově podprůměrné a dlouhotrvající sucho i přes očekávané srážky asi moc růst hub nepodpoří," myslí si meteorolog Ivo Svoboda. „Výhledově by mělo spadnout dvacet milimetrů srážek, což ale vůbec nebude stačit, deficit jenom za léto je asi sedmdesát milimetrů," dodává Svoboda.

TADEÁŠ MAHEL