„Jednou k nám přišel jeden takový chytrák, snažil se mi namluvit, že dělá evidenci obyvatelstva a abych mu nadiktoval, kdo kde bydlí, kolik mu je a podobně. No hnal jsem ho, ten viděl,“ popsal včera Deníku svůj zážitek s evidentním podvodníkem.


Na včerejšek připravil náčelník obvodního oddělení Policie České republiky v Jemnici Martin Husa ve spolupráci s policejní preventistkou a mluvčí Marcelou Lavickou komponované odpoledne na téma: Jak se i v důchodu a pokročilém věku ubránit podvodníkům nejrůznějšího typu.


Na besedu, která proběhla ve společenské místnosti jemnické radnice, přišlo okolo čtyřiceti místních seniorů.


Kromě mluveného slova policistů starší generace sledovala několik instruktážních snímků vztahujících se k různým typům trestné činnosti páchané na starých lidech.


Filmy byly cenné tím, že v nich vystupovaly přímo oběti z řad seniorů z celé republiky. Někteří „nalítli“ podomním obchodníkům, jiní třeba byli přepadeni na ulici nebo rovnou doma.


A řeč přišla i na domácí násilí, kterého se neštítí vlastní děti a vnuci. V tu chvíli to asi v sále zašumělo nejvíc, přece jen je to velmi osobní záležitost, každého se vnitřně hodně dotýká.


„Je dobré si uvědomit, že darebák, který se rozhodne škodit starému člověku, se bude snažit vystupovat velmi vtíravě, být příjemný a hlavně má po ruce mnoho výmluv, jež mohou znít pravděpodobně,“ nastínila Lavická. Zdůraznila. že nejdůležitější je nikdy nikoho cizího nepouštět do obydlí, mít u telefonu důležitá čísla nejen obecná, ale třeba i na sousedy.


Osamělé ženy by si rozhodně na jmenovku neměly psát příjmení v ženském rodě. Pokud přijde někdo z vodáren, plynáren či elektrozávodů kontrolovat stav měřičů, měl by být radnicí či obecním úřadem předem nahlášen a měl by se prokázat kartičkou.
Z pozorného zájmu návštěvníků besedy bylo patrné, že taková setkání jsou jen a jen užitečná.