Obsadit místo patologa má pomoci stotisícový náborový příspěvek, který v těchto dnech schválila rada Kraje Vysočina.

„Tímto způsobem se snažíme podpořit stabilizaci zdravotnického personálu s cílem zabezpečit pro pacienty dostatečné množství potřebných lékařů. Stále ale řada odborníků chybí," poznamenal hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Kraj se svým nemocnicím snaží pomoci obsadit někdy i rok a půl volná místa lékařů. Praxi vyplacení náborového příspěvku novému zaměstnanci, který uzavře s nemocnicí smlouvu, uplatňuje kraj od roku 2010. Podporu zatím obdrželo devětatřicet lékařů.

Patnáct lékařů

„Jde například o posily na neurologii, odborníky na nukleární medicínu, vnitřní lékařství nebo na radiologii," sdělil náměstek hejtmana Vladimír Novotný. Nejvíce podpořených lékařů nastoupilo na Vysočině do Nemocnice Třebíč, celkem patnáct. Do třebíčské nemocnice tak putovala i nejvyšší částka, celkem milion tři sta sedmdesát tisíc korun.

Přesto stále nejen v třebíčské nemocnici řada odborníků chybí. Právě patology postrádají v nemocnicích po celém Česku. Příspěvek ve výši sto tisíc korun pro lékaře či lékařku na patologicko-anatomické oddělení nabízí například také v jihlavské nemocnici.

Náborové příspěvky nemusí nemocnice nabízet pouze lékařům. Nižší částka je připravená také pro nelékařské obory. „Lékaři může být poskytnut náborový příspěvek ve výši sto tisíc korun, nelékaři pak třicet tisíc korun," informovala mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Nový lékař se musí zavázat, že v nemocnici pár let vydrží. „Dle smlouvy o poskytnutí náborového příspěvku zaměstnanci umožňujeme budoucímu zaměstnanci získat náborový příspěvek za podmínky, že uzavře se zdravotnickým zařízením pracovní poměr a setrvá v něm alespoň po dobu pěti let," popsala Svatošová.

Na webových stránkách Nemocnice Třebíč aktuálně uvádí čtyřiadvacet neobsazených míst. Kromě zmíněného patologa nabízí náborový příspěvek na další tucet míst.

Mezi nimi jsou volná místa na kožním, plicním, gynekologicko-porodnickém, dětském a novorozeneckém či interním oddělení. Chybí také urolog, ortoped a radiolog. Chirurga hledají v nemocnici již déle než rok a půl. Ani náborový příspěvek nepomáhá.

Nedostatek personálu však není problémem pouze třebíčské nemocnice. Podle krajského úřadu chybí v současnosti v nemocnicích v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Třebíči a Novém Městě na Moravě více než 150 lékařů a sester.

Hejtman Jiří Běhounek potvrdil, že žádné nemocniční oddělení se zatím kvůli nedostatku personálu nemuselo zavřít nebo zásadně omezit provoz. „Ale třeba v Pelhřimově na oddělení urologie a neurologie je situace na hraně udržitelnosti provozu," řekl hejtman.