Do tamní školky nyní dochází 28 dětí. Dalších sedm nemohlo z kapacitních důvodů do současného ročníku nastoupit a na místo musejí čekat. Podle všeho by navíc do příštího školního roku mělo přibýt dalších patnáct dětí.

Takový zájem však současná budova trnavské mateřské školy není schopná uspokojit. „V posledních letech tady vyrostlo padesát nových domů a řadu starších domů si mladí předělali a založili rodinu, takže tendence je jasná. Některé děti jsou ještě na houbách, ale odhadujeme, že v nejbližších deseti letech bude školka i s navýšením kapacity téměř plná," řekl starosta Trnavy Břetislav Česnek.

Řešením je nástavba šatny, kabinetu, herny, lůžkové části a sociálního zázemí stávající budovy školky. Do konce roku má být vybrán dodavatel stavby. Konečná cena bude známa až poté, projekt ale počítá s náklady ve výši dvanácti milionů korun. Drtivou část peněz, přibližně devadesát procent, by obec mohla získat od ministerstva školství.

Stavět by se mělo začít už na jaře příštího roku, aby se v září nová třída školky otevřela. „Hned po výběrovém řízení už budeme moct nakupovat stavební materiál," podotkl Břetislav Česnek.

Stavbaři prý budou pracovat za provozu. „Aby neponičili fasádu stávající části budovy, tak ji samozřejmě zakryjí, jinak to ale provoz školky nijak neomezí," poznamenal trnavský starosta.

Plnou kapacitu hlásí i další školky, například v Lesonicích. „Jezdí k nám děti i z Babic a z Cidliny. Máme plný stav," potvrdil lesonický starosta Zbyněk Nejezchleba.

Obec už dokonce musela navýšit počet strávníků v jídelně, protože také v místní škole je hodně dětí. „Donedávna nám stačila kapacita 40, teď jsme ji ale museli zvednout. Šlo jen o administrativní krok, jídelna je naštěstí docela velká," vysvětlil starosta.

Naopak v Třebíči nedostatek míst ve školkách není. „Všechny žádosti rodičů byly uspokojeny. Volná místa jsou," řekl radní města Pavel Pacal.