„Počet případů každoročně výrazně stoupá. Pro srovnání, v roce 2014 jsme v našem kraji zadokumentovali celkem 714 střetů vozidel s lesní zvěří. O rok později to bylo již 1010 střetů a v roce 2016 jich bylo 1074. Narůstající trend pokračoval i v loňském roce,“ upozornila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

K nejvyššímu meziročnímu nárůstu střetů s lesní zvěří došlo loni na silnicích na Třebíčsku, a to o 58 případů v porovnání s rokem předešlým. Narůst policisté zaznamenali ale také na silnicích na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku. Střety s lesní zvěří se loni nevyhýbaly ani dálnici D1, kde vzhledem k silnému provozu a také mnohem vyšší povolené rychlosti může mít střet s lesní zvěří velmi vážné následky a může způsobit hromadnou dopravní nehodu.

„Ke střetům vozidel s lesní zvěří dochází na celém území našeho kraje a na komunikacích všech tříd, včetně dálnice D1. K typicky nejnebezpečnějším místům, kde je vysoké riziko výskytu zvěře, se řadí především rozhraní lesa a pole nebo louky a dále také cesta vedená lesními porosty. Častou skrýší zvířat jsou též nevysekané okraje silnic, kterými se zvíře může dostat nepozorovaně až těsně do bezprostřední blízkosti vozovky a řidiči mnohdy nezbývá mnoho času na zareagování,“ upozornil šéf krajské dopravní policie Jan Kostečka.

Ilustrační foto.
Dorostenec Libor Dvořák čtyřmi góly sestřelil Kralupy

I když jsou u vybraných komunikací nainstalovány pachové ohradníky, lesní zvěř si k migraci poměrně rychle najde jiné trasy, takže ke střetům pak dochází i na jiných místech. Především při cestách mimo město v časných ranních nebo večerních hodinách doporučují policisté dbát zvýšené opatrnosti. Rizikovou dobou je také noc, kdy se zvěř nedokáže rychle orientovat v kuželích dopadajícího světla jedoucích vozidel. Odborníci upozorňují také na dobu po dešti, kdy zejména menší zvířata mohou vyhledávat na tmavém asfaltu teplejší místa, na kterých by rychleji oschla. Podle odhadu myslivců je zvýšené riziko střetu se zvěří v období změny času ze zimního na letní.

„Vždy je důležité předvídat možná místa a období střetu se zvěří a dodržovat zásady opatrné jízdy a v kritických místech sundat nohu z plynu. V případě, že jedete vysokou rychlostí a srážce se zvěří již nelze zabránit, zachovejte vždy chladnou hlavu a nesnažte se o riskantní úhybný manévr. Střet se zvířetem vás může stát několik desítek tisíc korun, ale střet se stromem či protijedoucím vozidlem může skončit fatálními následky,“ radí Dana Čírtková.

Dopravní nehody – střety s lesní zvěří a domácími zvířaty:

2014 2015 2016 2017

Pelhřimov 119 197 180 222
Havlíčkův Brod 179 185 227 242
Jihlava 144 185 215 212
Třebíč 138 166 189 247
Žďár nad Sázavou 78 196 197 222
Dálniční oddělení Velký Beranov 56 81 66 65