„Vyrovnali jsme jednotlivé položky a vyhodnotili to tak, že cena zůstane v roce 2018 stejná s tím, že ještě chceme žádat o povolení finanční konsolidace. Plánované investice, a že jich skutečně není a nebude málo, to nijak neohrozí,“ zdůraznila Dagmar Zvěřinová, předsedkyně předsednictva SVK Žďársko.

Na Jihlavsku měnili cenu v polovině minulého roku a kubík tam nyní stojí 94,85 korun. Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko dodává vodu nejenom přímo do krajského města, ale například také do Polné, Telče a dalších menších obcí v regionu. „Nadšená z toho samozřejmě nejsem, cena je to opravdu vysoká. Ale snažíme se doma šetřit – zahradu zaléváme dešťovou vodou, místo koupání se sprchujeme, nikde nenecháváme nic kapat. Jinak bychom se nedoplatili, zdražuje se v poslední době totiž všechno,“ postěžovala si Martina Vyhlídalová z Jihlavy.

Dopravu na D1 zastavily hromadné dopravní nehody.
Na zavátých silnicích Vysočiny blokovaly dopravu nehody, D1 se rozjela

Za vodu si letos připlatí rovněž lidé na Třebíčsku. Kubík vody podražil o dvě koruny. „Vodné platné v třebíčském svazku obcí od 1. ledna 2018 činí 43,81 korun za metr krychlový a stočné 35,05 korun za metr krychlový. K tomu je nutné připočítat patnáct procent DPH,“ informoval ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti Jaroslav Hedbávný. Se započtením patnáctiprocentní daně tak jeden kubík vyjde celkem na 90,69 korun. „Je to zdražení zhruba o 2,6 procenta oproti loňské ceně. Důvodem je prakticky pouze inflace a růst ceny vstupů. Například cenu plynu máme nyní zhruba o devět procent vyšší než loni,“ vysvětlil Jaroslav Hedbávný.

Na Havlíčkobrodsku lidé odebírají vodu od jediného dodavatele – společnosti Vodovody a kanalizace VaK Havlíčkův Brod. Za kubík vody tam letos příjemci platí 72,99 koruny, což je o tři koruny více, než tomu bylo v roce 2017. Nejlevnější voda v regionu zůstává stejně jako v minulosti v Pelhřimově. I v letošním roce tam lidé zaplatí 69,95 koruny za metr krychlový.

Výrazně méně za vodu vydávají obyvatelé menších obcí, které mají vlastní vodní zdroje. Například ve Velké Losenici na Žďársku i po letošním mírném zdražení vydávají lidé za metr krychlový vody 36 korun. Cena je nastavena tak, že obec není ve ztrátě. „Navíc se můžeme chlubit také tím, že naše voda má parametry vody kojenecké,“ nechal se slyšet velkolosenický starosta Miloslav Černý.

Cena vody s DPH (vodné i stočné)

Žďár nad Sázavou: 94,90 Kč
Jihlava: 94,85 Kč
Třebíč: 90,69 Kč
Havlíčkův Brod: 72,99 Kč
Pelhřimov: 69,95 Kč