Podle jihlavského sociologa Daniela Hanzla je důvodem nízké účasti prohlubující se negativní vnímání Evropské unie i množství voleb.

„Nedávno skončily mimořádné sněmovní volby, na podzim budou komunální. Voleb je zkrátka moc a evropské volby jsou pro voliče volbami posledního řádu," míní Hanzl. Lidé podle něj navíc stále více vnímají rozhodování evropských struktur velmi negativně, týká se to hlavně potravinových výrobků a zavádění kvót. „Poslední kontroverzní rozhodnutí se týkalo například kvót na zaměstnávání žen v managementech firem," řekl Hanzl.

V Přeckově je volební morálka na vysoké úrovni dlouhodobě. Ve sněmovních volbách v roce 2010 tam měli volební účast dokonce stoprocentní, v předčasných sněmovních volbách loni na podzim přišlo k urnám 54 z 56 zapsaných voličů, což představuje 96,43 procenta. Nejvíc hlasů letos přeckovští voliči přidělili KDU-ČSL (36,84 procenta), druhá skončila TOP 09 se Starosty (31,57 procenta), třetí ANO (7,89 procenta). „Těžko říct, čím to je, voliči jsou asi uvědomělí, nebo je to zvyk a tradice. Možná je to i tím, že volební místnost je umístěna v jednom objektu s hospodou," řekl s nadsázkou starosta Přeckova Karel Slavík (nezávislý).

Nejméně se volilo v Přešovicích

Na Třebíčsku je současně i obec s nejmenší volební účastí v kraji. V Přešovicích přišlo jen osm ze 124 zapsaných voličů, tedy 6,45 procenta. Také v Přešovicích dostala nejvíc hlasů KDU-ČSL (37,50 procenta) před KSČM (25 procent). Pro ANO, ČSSD a Komunistickou stranu Československa na třetím místě hlasovalo 12,5 procenta voličů.

Vítězná KDU-ČSL získala v Kraji Vysočina 19,34 procenta hlasů, druzí sociální demokraté dostali 14,28 procenta. ANO získalo ve své eurovolební premiéře na Vysočině 14,10 procenta hlasů a proti loňským sněmovním volbám si v kraji pohoršilo. Loni na Vysočině zvítězilo s 20,07 procenta hlasů, zatímco druhá ČSSD tehdy získala 18,44 procenta.

V nynějších eurovolbách získala čtvrtá KSČM 12,06 procenta hlasů, pátá TOP 09 se Starosty 11,65 procenta a šestá ODS 6,72 procenta hlasů. Hnutí Úsvit oslovilo 3,19 procenta voličů.

Na Vysočině zvítězila v minulých volbách do Evropského parlamentu ODS s 25,17 procenta hlasů před ČSSD s 24,22 procenta hlasů.