Závod měl název a téma Cesta duchů. „Děti měly pomoci hradnímu duchovi opravit hrad tím, že v průběhu závodů za splněné úkoly získávaly části hradu. Ten společně s duchem na konci závodu opravily,“ vysvětlila vedoucí 7. roje Pavla „Spacák“ Švaříčková.


Stanovišť, která měla kluky a holky prověřit, bylo celkem devět. Hlídky musely potvrdit své znalosti při poznávání jedovatých rostlin, svoji manuální zručnost při balení balíku, skládání košile či řezání dříví a fyzickou zdatnost na opičí dráze. Závod rovněž prověřil, jak se dokáží otáčet v kuchyni i jak by se chovali v krizových situacích jako je setkání s opilým či jinak nebezpečným člověkem.


„Úspěch jsme vůbec nečekali, už proto, že do letošního závodu postoupila hlídka, kde byla polovina nováčků. Chtěly jsme zkusit, co nám celoroční činnost přinesla, a kam nás posunula,“ řekla Švaříčková a dodala: „Celé vedení jsme na holky jaksepatří pyšné a děkujeme jim za perfektní reprezentaci.“

Hlídka Kolih soutěžila ve složení: Huš, Keyko, Uzlík, Bezu, Pončo, Achjooo a Ferda.

Třebíčské světlušky získaly právo reprezentovat kraj v září v celostátním kole v Děčíně.

Navázaly tak na loňský úspěch svých starších sester, které loni vyhráli krjské kolo Svojsíkova závodu. Nejlepší skautky i světlušky v kraji jsou tak nyní nejen z jednoho města, ale i oddílu.