„Hlavní soutěž posuzovala množství vytříděného odpadu a zároveň hodnotila zaplněnost sběrných nádob ve vztahu k objemu nádob a četnosti svozu tzv. efektivitu sledované komodity. Vedlejší soutěž sledovala poměr mezi množstvím vytříděných využitelných složek odpadu bez kovů a množstvím směsného KO za celé období soutěže. Doplňkové soutěže byly vztaženy ke zpětnému odběru elektrozařízení,“ popsal zaměření jednotlivých soutěží radní kraje pro životní prostředí Zdeněk Ryšavý. V hlavní soutěži kategorii pro obce od 501 do 2000 obyvatel, ve které bral páté místo také Opatov, zvítězil Březník před Dobronínem a Štoky. „Není to otázkou poslední doby. Ale jde o dlouhodobou práci. Snažíme se dělat osvětu v našem časopise i upozorňovat na věci, které se nepovedou,” řekl starosta Březníka Ladislav Malach.

Starostové úspěšných obcí se shodují na tom, že důležitá je především dostupnost a dostatečný počet kontejnerů.

„To se nám tady podařilo vybudovat. Bylo by mnohem těžší lidi motivovat, kdyby museli chodit přes celou vesnici,” sdělil starosta Malach.

S tím se shoduje také Ryšavý, který je zároveň starostou Okříšek. Jeho městys skončil v hlavní soutěži v kategorii pro obce od 2001 do 10000 obyvatel na čtvrtém místě z třiadvaceti a ve vedlejší soutěži brali druhé místo.V obou případech jejich umístění znamenalo nejlepší pozici v okrese.

„Rozumná dostupnost je základ. Máme vybudovanou síť čtrnácti kontejnerových míst a plánujeme přidat další. Navíc bychom rádi posílili ta místa, kde je větší koncentrace obyvatel,” popsal situaci v městysi Ryšavý.

Oba se také shodnou, že důležitý je přístup lidí. „Snažíme se dělat zajímavé akce, na kterých spolupracujeme i s naší školou. Lidé navíc vidí, že když třídí, celý systém pak lépe funguje a je to levnější,” dodal. „Zapomenout nesmím ani na své spoluobčany. Protože hlavně díky nim se pravidelně v této soutěži umisťujeme na prvním místě,“ neopomněl poděkovat starosta Březníka.

Čtvrté místo mezi největšími městy nad deset tisíc obyvatel brala Třebíč. Mezi nejmenšími vesnicemi s méně než pěti sty obyvateli do první pětky dostaly Lovčovice.