Nejčastěji mezi nimi byla zastoupena švestka, objevily se i kořalky z mirabelky, trnky, meruňky, broskve, třešně, špendlíků, višně, jablka, hrušky a kdoule. „V kategorii ostatní pálenky jsme měli víno, oskeruši, ananas, černý bez, černý rybíz, hrozen, štrůdlovici, květ černého bezu a pivovici," vyjmenoval starosta pořádající sokolské jednoty Josef Pléha.

Ze všech vzorků mohli příchozí po vyhlášení výsledků ochutnat. Martínkovský košt je ale typický tím, že se na něm nejen popíjí. Pořadatelé každým rokem připraví odbornou přednášku. Letos hovořil profesor Mendelovy univerzity v Brně Boris Krška a tématem jeho výstupu byla choroba slivoní šarka.

„V některých regionech v České republice je šarka rozšířena plošně. I na Vysočině," upozornil Krška. Rostliny napadené virovou chorobou nelze podle něj léčit. Jedinou možnou ochranou je výsadba odolných rezistentních druhů. Podstatná je i ochrana proti mšicím, které nákazu rozšiřují. Pokud pěstitel ve své zahradě objeví napadený strom, neměl by otálet a co nejdříve jej zlikvidovat. „Vyplácí se dělat v mladých výsadbách každoroční kontroly a napadené stromy odstraňovat. Jinak šarka do deseti let zlikviduje celý sad," řekl Krška.

Na výběr je dnes mnoho různých raných i pozdních rezistentních odrůd švestek. Kdo chce pálit slivovici, neměl by ale při jejich výběru upřednostňovat výhradně obsah cukru v ovoci. „Cukr zajistí, že nám to dobře teče. Ale pro chuť jsou důležité aromatické látky, a ty nejsou u každé odrůdy stejné," upozornil Krška.

Vítězné vzorky
Kategorie ostatní:
Jan Rakovan, Pálava, oskeruše
Kategorie jádroviny:
Pálenice u Jiřího, Stonařov, jablko
Kategorie ostatní peckoviny:
Jan Doboš, Mikulov, meruňka
Kategorie slivovice:
Ivo Jiráň, Lukov, švestka
Absolutní vítěz:
Jan Rakovan, Pálava, oskeruše