„Lidé bez vlastních stálých příjmů, kam patří i studenti, často uzavírají různé úvěrové smlouvy, půjčky, plné moci. Ne vždy tyto dokumenty podepisují, aniž by jim plně porozuměli, vše si důkladně pročetli,“ míní ředitelka poradny Hana Chloupková.

Z praxe její a jejích kolegů vyplývá, že si studenti berou půjčku na své jméno, přestože peníze jsou určené pro někoho jiného. „Zaznamenány byly i případy, že za vidinou rychlého zisku či přivýdělku se stanou bez jakéhokoliv tušení bílými koni a dopouští se trestné činnosti. Mladí lidé zpravidla vůbec netuší, že jedním podpisem například na plné moci, kterou dali téměř neznámé osobě, se mohou dostat do nepředstavitelných dluhů končících exekucí,“ upozornila Chloupková.

Ilustrační foto
Prvňáci mají svá tabla! Představíme školáky Základních škol Okříšky a Heraltice

Právě proto přišli pracovníci poradny s programem Nebuď bílým koněm, s kterým již třetím rokem vyráží na střední školy s především učňovskými obory. „Vzdělávací program je každoročně doplněn o témata, která na základě zpětné vazby od studentů z dotazníkového šetření vyplynou. Vletošním roce to bylo například téma kyberšikany a gamblingu,“ popsala ředitelka poradny.

Přednášky jsou interaktivní a doplňují je soutěže, videošoty a především praktické rady. Nechybí ani informace o novelách zákonů, které souvisejí s tématem. Příkladem je například loňská novela zákona o spotřebitelském úvěru. „Přednášející jsou odborníci z praxe, kteří předávají studentům konkrétní příběhy a zkušenosti ze své každodenní práce,“ doplnila Chloupková.

V rámci programu zatím proběhlo 12 přednášek pro 257 studentů. Dalších šest přednášek je naplánováno na začátek současného školního roku.

Jiří Černý.
Jiří Černý přijede rockovat o muzice