Úplně první návrh předpokládá navýšení o 12 procent, od této cifry se odpíchnou další jednání, do konce roku musí být jasno. Letos na Třebíčsku stojí kubík vody z vodovodu svazku obcí 71,70 korun, což je nejvíc na Vysočině. Pokud by hypoteticky šla cena nahoru o 12 procent, stál by kubík 80 korun.

V médiích se nedávno objevila zpráva, že lidi čeká zdražení vody o závratných 30 procent. To se ale podle slov ředitele třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti (VAS) Jaroslava Hedbávného na Třebíčsku nechystá. „To se týká zahraničních vlastníků vodovodů v republice, což vůbec není náš případ. U nás vodovody, kanalizace a vodárenské objekty stoprocentně vlastní svazek obcí,” konstatoval Hedbávný.

Zdražení? Těžké rozhodování

Co bylo zakalkulováno do úplně první varianty zdražení o 12 procent? „Jednak se bude o čtyři procenta zvyšovat DPH. Důležitou roli hraje cena pronájmu, kterou VAS účtuje svazek obcí. Do ní se promítá fakt, že se teď na Třebíčsku investuje do 70 staveb, je stavební boom, protože brzy končí evropské dotační zdroje. K nim se vždy ale přidávají i peníze svazku,” upřesnil Hedbávný. A doplnil, že třetím segmentem navýšení ceny vody budou provozní náklady, i když ty se podle jeho slov promítnou minimálně. Provozními náklady jsou mzdy, elektřina, cena surové vody a podobně.

„Mě žádné zdražování netěší a u vody je rozhodování vždy nejtěžší. Ale prvotním podkladům pro zdražení rozumím. Elektřina podraží, daň také, je mnoho rozestavěných staveb, odešlo několik odběratelů z řad potravinářských firem,” vypočítal člen představenstva svazku obcí, náměšťský místostarosta Jan Kotačka.

Tam, kde mají vlastní zdroj a obecní vodovod, se zatím mohou tiše radovat. Příkladem je Želetava. Díky vydatnému místnímu zdroji vody tam před deseti lety zbudovali svůj vodovod a tři vrty. „Lidi letos platili 25 korun za kubík vody s daní,” konstatoval starosta Radek Malý.