„Cílem ankety je zvýšit zájem lidí o zeleň, podporovat zachování rozmanitosti přírody a získat potřebné peníze pro výsadby stromů. Jejím největším přínosem je však schopnost posílit vztahy mezi žáky, sousedy i celou komunitou,“ popsala její smysl Hana Rambousková z Nadace Partnerství.


Posílat své návrhy může kdokoli, a to až do 29. května. Ze všech došlých nominací vybere v polovině června porota dvanáct finalistů, kteří se prostřednictvím zpoplatněného hlasování utkají o vítězný titul. Získané peníze poputují na jarní a podzimní výsadby stromů.


Sádecká lípa


Mezi vítězi celorepublikového finále má svého zástupce i Třebíčsko. Je jím dvě stě padesát let stará Lípa na hradě Sádek, kterou před čtyřmi lety do soutěže navrhla tamní škola a vinaři.


Na podporu svého stromu uspořádali mohutnou kampaň, během níž zvali na hrad děti z okolních základních škol a sháněli podpisy od Brna po Jihlavu.
Díky tomu nasbírali v té době rekordních téměř dvanáct tisíc hlasů a o pouhých sedmačtyřicet porazili lípu stojící na návsi v Platoři na Klatovsku.


„Každý návrh na Strom roku by měl obsahovat příběh stromu, uvedení lokality, GPS souřadnice, informace o druhu, výšce, stáří a obvodu stromu a jeho fotografii nebo obrázek. Anketa na rozdíl od jiných soutěží nehledá nejkrásnější strom, ale strom s příběhem, který dokáže semknout lidi ve svém okolí,“ doplnila k anketě Rambousková.


Anketa Strom roku je v České republice největším a nepopulárnějším ekologickým projektem svého druhu. V uplynulých osmi letech se do ní zapojilo přes 327 tisíc lidí různých věkových kategorií ze všech krajů republiky.