„V tuto chvíli jsou za námi přípravné kroky. Stojí před námi dvě zásadní otázky, rozhodnutí o investičním modelu a diskuse nad tím, jaký má být způsob obchodního zajištění. Diskutujeme nad třemi variantami. Debata probíhá velmi plodně, věřím, že jednu ze tří variant na konci března doporučíme vládě,“ řekl Daniel Beneš.

Zjednodušeně řečeno jde o to, aby se obrovské náklady na výstavu nového jaderného bloku vrátily. Cena dostavby jednoho bloku Jaderné elektrárny Dukovany se odhaduje na 200 miliard korun. Při současných nízkých cenách elektřiny je taková investice pro ČEZ neefektivní, upozornili už dříve zástupci energetického gigantu. Proto ČEZ odmítal platit výstavbu nového bloku ze svého.

Budova hlavní pošty v ulici Smila Osovského v Třebíči.
S dopisem po schodech. Letos se to změní, slibuje Česká pošta

„Neřešíme v tuto chvíli, jestli na to ČEZ má. Řešíme, jestli je model návratný a jaké má být obchodní schéma. Nikde ve světě se nestaví jaderná elektrárna bez podpory státu,“ zopakoval Beneš.

Investorský model vyplyne ze tří variant. Úvahy se vedou o stoprocentní dceřiné společnosti ČEZ, stoprocentní dceřiné organizaci státu, třetí variantou je rozdělení ČEZ, kde by patrně část firmy ovládal stát.

Ke které variantě se šéf společnosti ČEZ přiklání, říci nechce. „Považoval bych za nekorektní, kdybych v této chvíli říkal nějakou svoji preferenci. Analýzy a porovnávání variant ještě neskončilo. Svůj názor řeknu na konci března,“ odvětil. Ke shodě na jedné z variant podle něj dojde.

Výjezdní zasedání hospodářského výboru v Dukovanech iniciovala poslankyně z Třebíčska Monika Oborná (ANO). „Považují téma dostavby pátého bloku v Dukovanech za zásadní. Mým cílem je přiblížit kolegům pohled regionu na výstavbu nového jaderného zdroje,“ řekla.

Jednání hospodářského výboru se koná od 31. ledna do 1. února. „Zatím máme málo informací. Je jasné, že bez jaderné energetiky Česká republika bude moci těžko existovat. Nemáme jasno v otázce financování,“ vyjádřil se předseda hospodářského výboru Radim Fiala (SPD).

Ilustrační foto.
Muž lhal o svých příjmech. Půjčku, kterou dostal, nesplácel