Příčinou byla snaha lékařů držet solidaritu s předsedou Lékařského odborového klubu (LOK) Martinem Engelem. Toho odmítla přijmout zpět na jeho původní místo pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, protože už má za něj údajně náhradu.

Další problém, který podle šéfky vysočinského LOKu Šárky Drinkové protestující lékaři vidí, je situace v Uherském Hradišti. Tam ředitel nemocnice odmítl vzít zpět všechny lékaře, kteří podali hromadné výpovědi.

Mezi protestujícími lékaři se šíří názor, že je třeba být i s kolegy v Uherském Hradišti solidární. Proto se návrat lékařů do nemocnic v České republice a také na Vysočině dále komplikuje.

Ještě v pátek, předtím než se objevila výše uvedená informace, však byla situace na Vysočině nejasná. Naprosté minimum lékařů požádalo o přijetí zpět na svá pracovní místa. „Máme informace od předsedy jihlavských lékařských odborů Bohdana Trnky, že lékaři stáhnou výpovědi po vyjádření vlády k memorandu a po změně platových tarifů,“ řekla mluvčí Nemocnice Jihlava Veronika Novotná.

Ředitel Nemocnice Třebíč Leoš Dostál byl v pátek odpoledne podle svých slov střídmě optimistický. „Mám pět stažených výpovědí. Ze strany odborářů další vyjádření nemám, ale někteří lékaři řekli, že tak učiní,“ popsal situaci v Třebíči Dostál.

Stále nejasno

V Pelhřimově dosud podle ředitele nemocnice Jana Mlčáka žádný lékař výpověď zpět nevzal. Mluvčí Nemocnice Nové Město na Moravě Roman Kratochvíl k tamní situaci řekl: „Zatím je situace taková, že ve čtvrtek jednal lékařský odborový klub a pravděpodobně chtějí stáhnout výpovědi začátkem týdne.“
Jak tomu bylo koncem týdne v Havlíčkově Brodě popsala mluvčí nemocnice Petra Černo: „LOK sdělil řediteli, že si vyzvedli papíry pro stahování výpovědí. Budeme čekat do středy. Doufáme, že když bylo stažení výpovědí veřejně deklarováno, tak nedojde ke změně.“

Nyní je ale přece jenom řada věcí jinak. „Zatím hromadně výpovědi zpět nebereme. Jsme domluvení na solidaritě s Uherským Hradištěm a s doktorem Engelem,“ řekla Drinková.

„Žádosti shromažďují předsedové místních organizací,“ řekla Deníku o víkendu aktuálně za vysočinské lékařské odboráře Šárka Drinková. „S řediteli nemocnic jsme domluveni, že nás všechny přijmou,“ dodala.

Na otázku jestli ovšem hrozí, že by lékaři nenastoupili se začátkem března do práce a ze solidarity případně trvali na svých výpovědích, Drinková odpověděla: „Pevně doufám, že to tak nebude. Byl by to velký problém pro pacienty, doufám, že se dohodneme.“

Ona sama si myslí, že k dohodě nakonec dojde, nicméně připouští, že v nemocnicích na Vysočině byla schválena solidarita s lékaři z Uherského Hradiště a s předsedou LOKu Engelem. Důsledky případného skutečného odchodu lékařů si protestující lékaři podle slov Šárky Drinkové uvědomují: „Pro Vysočinu by to bylo katastrofální,“ řekla.

Zítra se má konat schůzka vysočinského Lékařského odborového klubu s hejtmanem Jiřím Běhounkem (ČSSD). Ten byl ještě v pátek před jednáním s řediteli nemocnic poměrně optimistický. „Podpisem memoranda a vyhlášením doktora Engela, že vlastně akce skončila, se situace trochu posunula do jiné polohy. Ale přesto si musíme s pány řediteli říct jaká je situace, protože pokud bychom se chtěli vrátit k normálnímu provozu nemocnic, tak nám to bude trvat deset až čtrnáct dní,“ podotkl Běhounek.

„Samozřejmě budeme hovořit i o atmosféře v nemocnicích, protože každá takováto krize trochu nahlodá nebo přímo nabourá mezilidské vztahy. A vztahy mezi jednotlivými profesními skupinami, ale i mezi zdravotníky a pacienty, bude nutné obnovit co nejrychleji a v co nejvyšší míře. Myslím, že to je jeden z nejhorších dopadů krize, protože nervozita byla velká,“ řekl hejtman.

Čekají na vyjádření

V nemocnicích na Vysočině však nadále trvá z hlediska provozního režimu ostražitost. „Pacienty, u kterých to stav dovolil, jsme propustili. Intenzita by ale byla větší na konci února, to bychom museli propustit většinu pacientů,“ sdělila mluvčí Nemocnice Jihlava.

„Jedeme ve standardním režimu, ale pokud bychom museli, začneme omezovat operativu a provádět další kroky pro zavedení omezeného režimu,“ řekla Petra Černo k situaci v Nemocnici Havlíčkův Brod.

„U nás se zatím omezení týkalo pár operací. V jednom případě na ortopedii hrozila delší hospitalizace, tak byla operace odložena. Jinak se nás zatím krizový scénář nijak nedotkl, u nás vyžaduje většina operací jen dvoudenní hospitalizaci,“ popsal situaci v Novém Městě na Moravě mluvčí nemocnice Kratochvíl.

V Třebíči podle vyjádření ředitele nemocnice Dostála zatím žádné termíny operací nerušili. A ředitel Nemocnice Pelhřimov Jan Mlčák Deníku řekl: „Nepředpokládali jsme, že úplně přestaneme operovat, ale pokud by do konce měsíce nedošlo ke změně, tak bychom v mimořádných opatřeních museli pokračovat.“

Jak se bude situace vyvíjet nebylo ještě včera zcela jasné. Podle Šárky Drinkové nedostali lékařští odboráři od svého předsedy Engela žádné doporučení jak mají postupovat. I když včera se v pořadu TV Prima Partie vyjádřil prezident České lékařské komory Milan Kubek tak, že šéf lékařských odborů Martin Engel se s největší pravděpodobností nebude dožadovat solidarity od ostatních lékařů.

„Vzhledem k tomu, že na Vysočině zatím lékaři neberou zpět své výpovědi, jsou ředitelé nemocnic nuceni udržovat v různé míře útlumová opatření odrážející se především v rozsahu poskytování odkladné zdravotní péče. Dokud nebudeme mít záruku návratu minimálně 70 procent lékařů, nemůžeme konat jinak,“ upozornil hejtman Běhounek.

Náklady spojené s důsledky nutného omezování provozu kvůli podaným výpovědím lékařů vyčíslil kraj Vysočina už nyní na téměř 20 milionů korun. „S tímto propadem se bude muset hospodaření nemocnic během následujících deseti měsíců vyrovnat,“ řekl k tomu hejtman.

Co by dělali lékaři po svém případném skutečném odchodu z nemocnic na Vysočině nastínila šéfka jejich odborového klubu Drinková: „Mohou pracovat v jiné zemi, v jiné oblasti, mohou jít do soukroma.“