Celkem je nyní v okrese 14 lokalit, které nesou toto označení.

„Zařazení konkrétních území jsme poctivě předjednávali s vlastníky pozemků, obcemi a dalšími partnery. Je za tím obrovský kus práce,“ zdůraznil ministr Miko.

Novou lokalitou na Třebíčsku jsou i rybníky Maršovec a Čepička mezi obcemi Pyšel a Pozďatín. Jako ohrožený druh je zde uváděna žába kuňka ohnivá. „No to je ale pro mě úplná novinka, že tu budeme mít nějakou Naturu 2000. Zatím jsem o tom nic neslyšel, musím vyčkat, co přijde na obec shora, abych se s tím měl možnost blíže seznámit, co nám to přinese za povinnosti,“ byl zprávou dost překvapený starosta Pyšelu Ivan Trutna.

Kamkoli z Mohelna člověk vykročí, snad všude stojí v Natuře. V katastru městyse jsou tato území totiž rovnou tři. Jednak zde figurují už z dřívějška hadcová step plus údolí Oslavy a Chvojnice. Nyní se sem nově zařadilo údolí řeky Jihlavy. „Něco se kolem toho dělo, to ano, ale nikdo nás oficiálně zatím o ničem neinformoval,“ reagoval na zprávu mohelenský starosta Jiří Kostelník. „Máme v údolí veřejné tábořiště, jsou tam různé stavby i chataři. Budu se muset začít zajímat, zda z toho pro nás plyne nějaký nový režim,“ dodal Kostelník.

Natura 2000 byla vyhlášena na Třebíčsku například ještě pro biskupickou školu, ve které sídlí netopýr velký nebo pro Suché skály u obce Kostníky na Jemnicku. Zde roste hvozdík moravský.

V České republice letos přibylo 234 nových evropsky významných přírodních lokalit. U 25 došlo k rozšíření plochy, u dalších

175 k drobnějším změnám, 21 území bylo vyškrtnuto. Soustava Natura 2000 nyní pokrývá 10,11 procent rozlohy ČR, tvoří ji 1092 lokalit a 39 ptačích oblastí. „Seznam by měl být téměř kompletní, zbývá dojednat několik málo lokalit,“ doplnil ministr Ladislav Miko.

Vytvoření soustavy Natura 2000, tedy sítě ptačích oblastí a evropsky významných lokalit, je povinností každého členského státu Evropské unie. Soustava chrání evropsky významné druhy živočichů , především ptáků, a rostlin a také zachovalé typy ekosystémů. Na územích pod ochranou soustavy Natura 2000 je třeba hospodařit takovým způsobem, aby nedošlo k ohrožení předmětu ochrany – tedy zmíněných živočišných a rostlinných druhů nebo ekosystémů. V seznamu jsou zapsané například louky se vzácnými bylinami, části lesů, rybníky, lomy, ale také třeba půdy kostelů, na nichž žijí netopýři.

Nové či zrevidované evropsky významné lokality Natury 2000 na Třebíčsku

Biskupice – škola netopýr velký

Habrová seč (Nové Syrovice)

Kozének (Lhánice) koniklec velkokvětý.

Maršovec a Čepička (Pozďatín, Pyšel) kuňka ohnivá.

Náměšť nad Oslavou – zámeček netopýr brvitý.

Řeka Rokytná (Biskupice, Litovany, hrouzek běloploutvý, Přešovice,Pulkov, Šemíkovice) velevrub tupý.

Suché skály (Kostníky) hvozdík moravský.

Údolí Jihlavy (Dukovany, Kladeruby nad Oslavou, Kramolín,Lhánice, Mohelno, Skryje nad Jihlavou) přástevník kostivalový.

Údolí Oslavy a Chvojnice (Březník, Kladeruby nad Oslavou, Kralice nad Oslavou, Mohelno, Náměšť nad Oslavou, Sedlec, Sudice, Zňátky) vranka obecná,dvouhrotec zelený, jazýček jaderský, koniklec velkokvětý, přástevník kostivalový.
Dosud byly v Natuře 2000 z Třebíčska tyto lokality: jedlový les a údolí řeky Rokytné, řeka Rokytná, mohelenská hadcová step, údolí Oslavy a Chvojnice, Špilberk u Náměště nad Oslavou, Ptáčovský kopeček a Kobylinec u Trnavy

Zdroje: Ministerstvo životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, pracoviště Havlíčkův Brod