Deník se byl na místě podívat hned následující neděli před zavírací dobou, v 19 hodin večer. U předního vchodu postával jeden asociálně vyhlížející muž, za prosklenými dveřmi u kafeautomatu se na zemi tetelil druhý muž nevábného vzhledu. Sice zákazníky neobtěžovali, ale nikdo je odsud nevykázal. Tři dny po zmíněném neštěstí jejich přítomnost vyvolávala přinejmenším smíšené pocity.


Své by o bezpečnosti v Bille v ulici Smila Osovského mohla vyprávět paní Květa, která zde pracovala jako členka ostrahy hned v počátcích existence prodejny, tehdy ještě pod hlavičkou Delvity.


„Zákazníkům to tak nemusí na první pohled připadat, ale můj názor je, že je to nebezpečné místo. Nakonec jsem odsud definitivně odešla poté, co mě fyzicky napadl chlap, který uměl karate,“ vzpomíná po letech. „Úplně mě to vyvedlo z míry, když jsem viděla video, na kterém bylo místo, kde pán z ochranky umíral. Přesně tam jsem taky dostala. Je mi to celé hrozně líto,“ říká.


Nejlepší v republice


Ona tehdy přistihla při krádeži jistého muže. Vyběhla za ním a on ji začal obrovskou silou speciálními údery bít přes ruce. Skončila na sedmitýdenní neschopence. „Doktorka Hasíková mě tehdy dávala v nemocnici dohromady. Kdybych pak vydatně nenavštěvovala posilovnu, byl by dnes ze mě mrzák. Útočník z toho nakonec vyvázl jen s nějakým směšným trestem,“ podotýká. Květa byla ve své době nejlepší členka ostrahy v republice. „Měla jsem velký počet odchytů zlodějů. Dokonce mi tehdy bezpečnostní agentura nabízela velmi pěkné peníze, když zůstanu, ale tohle byla poslední kapka a já jsem odešla,“ konstatuje.


Syn jí tehdy promluvil do duše, ať toho nechá. Zjistil totiž, že partičky jak nepřizpůsobivých obyvatel města, tak mladých zlodějíčků se na ni chystají. To už prostě bylo nad její síly. „Dnes dělám úplně něco jiného a nelituji,“ uzavírá po letech bývalá členka ostrahy.


Co na situaci říká starosta Třebíče Ivo Uher? „Co se týče Billy, je to zcela ojedinělý, nešťastný a politováníhodný případ. Chápu, že se teď na základě strachu ve městě vzedmula určitá vlna nenávisti vůči sociálně vyloučeným lidem, ale tento problém nemá jednoduché řešení. Nemůžeme na základě ničeho kohokoliv vyhánět z určitých míst. To nemá právní opodstatnění.“


Podle jeho slov v případě, že určité místo je v Třebíči v režimu obecně závazné vyhlášky ohledně zákazu konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích, lze ukládat pokuty. Jenomže lidé bez adresy pokuty stejně nikdy nezaplatí. Takže co s nimi a kam s nimi?


„Přijali jsme to konkrétní opatření, že několikrát denně Billu na Smila Osovského procházíme a kontrolujeme, zda se zde nepohybují lidé, kteří by nějakým způsobem narušovali veřejný pořádek. Jestli nekonzumují alkohol a podobně. Další bezpečnostní opatření už jsou jen a jen na řetězci Billa, kterému objekt a přilehlé parkoviště patří,“ prohlásil ředitel Městské policie Třebíč Ladislav Prvák.


Co republiková policie?


„My jsme pouze poradní orgán. To znamená, že můžeme majitelům objektů podobného typu navrhnout preventivní opatření, aby se zamezilo podobným případům. V minulosti jsme například řetězci Interspar doporučili, aby si pořídil venkovní kamerový systém pro rozlehlé parkoviště. Nesetkalo se to s valným úspěchem, proto jsme už další obchodníky podobného typu a rozsahu ve městě neoslovovali,“ informoval mluvčí třebíčské republikové policie René Novotný.


Jaká konkrétní opatření přijme Billa pro zvýšení pocitu bezpečí svých zákazníků? Plánuje kamerový systém či oplocení areálu? Najme si přes agenturu nového pracovníka ostrahy? Dostala rodina zabitého člena ostrahy nějaké odškodnění? Na tyto otázky zatím odpovědi od vedení této obchodní společnosti nedorazily.

Fakta

18. 2. 2010 okolo 20. hodiny večer pobodal 68letý bezdomovec 63letého člena ostrahy přímo v marketu Billa v ulici Osovského v Třebíči. Člen ostrahy zemřel. Na Třebíčsku loni byly „pouze“ tři nedokonané pokusy vraždy.