„Sezona pro nás byla úspěšná. Jednak jsme mírně navýšili návštěvnost, ale především přišla velká spousta lidí na cyklus akcí, které jsme dělali v rámci oslav," těší kastelána náměšťského zámku Marka Buše. Návštěvnost do poloviny října činila přes 14 tisíc lidí.

V Náměšti letos oslavili hned několik významných výročí. Tím nejvýraznějším bylo 450 let od zahájení přestavby tamního hradu na zámek. „Odhad je takový, že krom lidí, kteří si zakoupili vstupenky na zámek a prošli si návštěvnické trasy, se přibližně 12 tisíc dalších zúčastnilo jednotlivých akcí," doplnil Buš.

Otevřeno budou mít v Náměšti také přes podzimní prázdniny a hlavní část sezony skončí v neděli. Sezonu i letošní oslavy pak ještě završí 29. listopadu Zámecký adventní koncert.

Spokojeni s návštěvností mohou být také v Jaroměřicích nad Rokytnou, kam letos dorazilo již přes 34 tisíc návštěvníků. „Ve srovnání s loňskem tam zaznamenali nejvyšší procentuální nárůst. Na zámek Jaroměřice nad Rokytnou zavítalo o 23 procent zájemců více," informovala mluvčí NPÚ Jitka Skořepová.

Další návštěvníci mohou přibýt ještě 28. října, kdy je na všech památkách NPÚ vstup pro děti a mládež do 18 let zdarma, a o nadcházejícím víkendu. Poslední akcí budou Vánoce na zámku 12. a 13. prosince.

Nejvíce peněz šlo letos do Náměště

Přes léto se na zámcích také opravovalo a restaurovaly se vzácné exponáty. „Největší výdaje byly letos použity na opravu a restaurování zimní zahrady a odvodnění Vlašského dvora na zámku v Náměšti nad Oslavou. Jaroměřický zámek se dočkal opravy východního fasádního průčelí a revitalizace zeleně v zámeckém parku. Mezi restaurovanými exponáty vynikají unikátní plátěné malované tapety s koláží figurálních a vegetabilních motivů tištěných na ručním papíru v Čínském salonku na zámku v Jaroměřicích. Z celkového počtu deseti pásů se letos započalo s prvním," popsala Skořepová.

Přestože sezona ještě není úplně u konce, na zámku v Náměšti nad Oslavou již přemýšlejí také o příštím roce. „Je jisté, že po letošním úspěchu bude pokračovat expozice stolování celou příští sezonu. Zároveň připravujeme i zpřístupněný depozitář, který by měl být při výjimečných příležitostech zpřístupněn v několika místnostech horního patra. V nich by do budoucna mohla vzniknout plnohodnotná trasa, nazvaná Královský a dětský apartmán. A pokračovat budou tradiční akce," nastínil kastelán Buš.