„Stěžejní pro nás je, abychom dali do adekvátního stavu to, čím se nejvíc chlubíme. A to je renesanční podoba zámku," říká kastelán Marek Buš.

Renesanční arkády na nádvoří podle něj rekonstrukci nutně potřebují, protože pískovec, ze kterého jsou arkády vytvořeny, se takříkajíc rozpadá před očima. Na nádvoří by se při rekonstrukci měly zároveň opravit omítky, ostění oken i okna samotná.

„Až bude tento projekt dokončen, můžeme říct, že celé nádvoří bude ve velice dobré kondici. Začínali jsme opravou střešních krytin, stropních konstrukcí a pokračovali odvodněním vnitřního nádvoří," popsal opravy z minulých let Marek Buš.

Na rekonstrukce zámku v Náměšti Národní památkový ústav směruje 15 milionů korun, letos by se z tohoto objemu mělo proinvestovat dva a půl milionu korun.

Obnovy dozná i renesanční hodinová věž s renesančním portálem ve vstupním křídle zámku. „Na věži se zachovala renesanční sgrafita pod novou vrstvou, takže podoba půjde zpátky do renesanční podoby," poznamenal kastelán.

Letos také dojde na restaurování renesančních vrat.

„Horní vrata už jsou zčásti hotová, spodní vrata se budou dělat na místě a do konce roku budou hotova," zmínil Buš.

Traktor do parku

Žádné výrazné stavební změny oproti tomu letos nečekají zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou. „Vypadá to, jako bychom nic zásadního v Jaroměřicích nad Rokytnou nepodnikali. Na zámcích ale nejde jen o restaurování a zlepšování prohlídkových tras. Musí se investovat i do vlastního provozu," hájí se ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu (NPÚ) v Českých Budějovicích Petr Pavelec. Téměř dva miliony korun podle něj NPÚ utratil za nový traktor, který usnadní údržbu rozlehlého zámeckého parku v Jaroměřicích.

Z dalších památek na Vysočině bude pokračovat oprava hradu Lipnice. „Naváže na loňskou výměnu šindelové krytiny u kaple sv. Vavřince, a plynule se bude pokračovat obnovou Thurnovského paláce, nádvoří a přístupové komunikace," popsala mluvčí NPÚ Jitka Skořepová.

V druhé polovině roku se bude NPÚ ucházet o finanční grant z Integrovaného regionálního operačního programu na rozsáhlou revitalizaci zámku v Telči.

„Další dílčí opravy, obnovy i restaurování budou hrazeny z vlastního rozpočtu NPÚ. V Jaroměřicích by mělo dojít k zrestaurování portrétu Jana Adama Questenberga hrajícího na loutnu, který představuje dobovou kopii obrazu Jana Kupeckého z přelomu 17. a 18. století. Zámek v Náměšti nad Oslavou se dočká zrestaurování mědirytem potištěného obrazu na hedvábí s názvem Diplomová teze Václava Haugwitze z roku 1747," podotkla mluvčí.

V rámci prohlídkových tras se mohou návštěvníci zámku v Náměšti nad Oslavou těšit na mimořádné zpřístupnění instalovaného depozitáře Královského apartmá, v němž jsou k vidění i dětské pokoje, které obývaly děti posledních majitelů zámku z rodu Haugwitzů. Zároveň během letošní sezóny bude ještě k vidění unikátní expozice Stolování na zámku. Ta představuje šlechtické stolování v 19. a 20. století a soupravy nádobí a příborů autenticky dochovaných na náměšťském zámku, které byly dosud před zraky veřejnosti ukryty v depozitářích.

Na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou se výhledově počítá s rozšířením prohlídkové trasy o apartmá Karolíny Questenbergové. Zároveň během celé sezóny 2016 bude na druhé prohlídkové trase nainstalována výstava Zámek s vůní benzínu. Ve vestibulu návštěvníky přivítá veterán, nejspíš značky Tatra, v jedné z místností bude vytvořena zámecká autodílna a chybět nebudou ani unikátnosti jako řidičský průkaz hraběnky Elvíry, velká šlapací auta pro děti a další zajímavosti.