„Hned po válce a po uvedení v platnost Benešových dekretů se hledalo na Moravě vhodné místo pro prezidenta. Komise v konečné fázi rozhodovala mezi Židlochovicemi, Telčí a Náměští nad Oslavou. Ta z výběru vyšla vítězně," řekl kastelán náměšťského zámku Marek Buš.

Důvody, proč vyhrál zámek nad řekou Oslavou nad telčským, osvětluje v dopise tehdejší přednosta kanceláře prezidenta republiky Jaromír Smutný: „Dospěli jsme k závěru, že zámek v Náměšti poskytuje větší možnosti ubytovací, obzvlášť pro ten případ, kdyby kromě pana presidenta republiky měl tam býti ubytován což nelze pro budoucnost vylučovati, větší počet hostů."

Zámek měl sloužit jako sídlo, ze kterého by mohl prezident vyrážet na cesty po Moravě. „V letech 1946 až 1947 prezident Beneš na náměšťském zámku dvakrát vždy necelý měsíc pobýval," sdělil kastelán.

Díky tomu se zámek začal hned opravovat, ale také upravovat. „Opravu zámku řídili tenkrát významní lidé z okruhu památkové péče a architektury. Hlavním byl hradní architekt Otokar Oplatek," informoval Buš. Podílel se na tom malíř Jaromír Stretti-Zamponi, který při obhlídce zámků prý prohlásil: „Telč je pěkná, Náměšť je krásná!"

Díky tomu byla řada úprav řešena citlivě, došlo však i na úpravy, které jsou z našeho dnešního pohledu nešťastné. „Jde o strhání dřevěného obložení v reprezentačních prostorách. To sice nebylo historicky hodnotné, ale umělecky ano. Reprezentační prostory vypadaly úplně jinak než dnes. Dřevěné táflování bylo včetně stropu. Byla v nich zrcadla, obrazy rodové galerie. Prezidentu Benešovi se to zdálo v první řadě příliš aristokratické a za druhé příliš tmavé. Byť se památkáři proti tomu vzpouzeli, tak jeho rozhodnutím k tomu došlo," popsal kastelán Buš.

Kdyby nenastal únor 1948, pokračovaly by i další plánované zásahy. „Byly to novodobé výmalby reprezentačních prostor, kde byla zorganizovaná výtvarná soutěž na nástropní fresku. V návrzích byly různé motivy včetně spojeneckých vojsk. Neptunova fontána na nádvoří měla být nahrazena kašnou, kde ve výtvarné soutěži zvítězil Vincenc Makovský. Měla být plně v duchu tehdejšího výtvarného vnímání. Přibýt měl i výtah," dodal kastelán.