„S Adámkem jsme se už byli ve školce podívat,“ řekla třicetiletá matka z Třebíče, které v červenci končí tříletá rodičovská dovolená. „Chtěla bych se vrátit do práce, ale nevím, zda se mi místo pro malého podaří sehnat. Slyšela jsem, že o umístění do školky je velký zájem,“ doplnila Adámkova maminka. Z nabídky školek musí vzhledem ke svým finančním možnostem vybírat v městských zařízeních.

V samotné Třebíči je desítka mateřinek, některé z nich mají třídy s speciálním zaměřením. Dětem s vadami zraku, tělesnými či více vadami je určena Speciální školka v Družstevní ulici. Všechna tato zařízení spadají pod správu třebíčské radnice.

Není to tak dávno, kdy se v Třebíči uvažovalo o zřízení tzv. lesní školky. Jde o alternativní druh předškolního vzdělávání, v němž hlavní roli hraje především příroda. Děti by většinu času trávily mimo budovu. Zázemí měla mateřinka mít v budově DDM Hrádek.

Lesní školka

„O zřízení 'lesní školky' jsme skutečně před rokem uvažovali,“ řekla ředitelka třebíčského domu dětí Jarmila Pavlíčková. „Paní učitelka, která s nápadem přišla a vlastně jej zaštítila, ale odešla učit někam do Prahy a projekt časem vyšuměl,“ dodala na vysvětlenou.
Lesní školka by v tomto ohledu byla první vlaštovkou, která by nabízela alternativní možnost předškolního vzdělání. Nakonec prvenství získala soukromá školka Světýlko ve Slunné ulici.

První vlaštovkou je Světýlko

„Vznik školky vzešel z naší vlastní potřeby, protože máme děvče v předškolním věku a také proto, že naši přátelé z Prahy dvě soukromé školky založili a provozují,“ řekla na úvod jednatelka Světýlka Eva Bobková.

„Školka, kterou jsme s několika zakladateli uvedli v život, vychází z celosvětového projektu školství stavějícího na rodině a úzké spolupráci s rodiči a je školkou křesťanskou. Zařazena je do rejstříku škol vedeném Krajem Vysočina. Program je nadstandardní. V rámci schváleného a propracovaného vzdělávacího programu se děti věnují denně angličtině a dobré přípravě na budoucí školní léta. Velkou pomocí nám byly konzultace a osobní návštěvy školek a škol v Polsku,“ doplnila jednatelka.

Vzhledem k tomu, že se jedná o soukromé zařízení, musí rodiče dětí počítat s tím, že náklady na docházku jsou v případě Světýlka vyšší než u běžných školek, protože dotace z kraje je určena na mzdy a ne na provoz, který je v městských zařízeních dotován zřizovatelem. Nicméně školkovné je do do čtyř tisíc korun a je závislé na dohodě rodičů a vedení školky.

První firemní školka má šanci vzniknout v Přibyslavicích. Tamní zařízení, které je spojeno se základní školou má hned dvě třídy a ty jsou zcela naplněny. „Uvažujeme o tom, že bychom ve spolupráci s firmou Mann+Hummel kapacitu školky rozšířili na jejich popud,“ nastínil plány do budoucna starosta Přibyslavic Roman Vrbka.

Pro příští školní rok s firemní školkou v Přibyslavicích Mann+Hummel zatím nepočítá.

„O možnosti firemní školky jsme s vedením obce jednali. Rozšíření stávajícího počtu tříd v současné době není dost dobře možné. Není potřebné místo a ani pracovní síly,“ doplnila mluvčí Mann+Hummel Petra Klobasová. Zároveň však zřízení firemní školky do budoucna nevyloučila. Poptávka po volných místech ve školkách je otázkou několika let, po kterých přichází propad. Rozšiřovat počty tříd ve školkách se proto mnohým zřizovatelům příliš nechce.