Přesto na tom z hlediska bezpečnosti provozu není Třebíč nejhůře. Nymburk, který s Třebíčí ještě loni patřil k městům bez těžké dopravní nehody, se dostal až na chvost přehledu. Městem s největším zhoršením je Hodonín, za ním jsou Sokolov, Vsetín a Pelhřimov.


V kategorii okresních měst nastala letos dokonce velmi příznivá situace. „Po 1. pololetí 2008 zůstává v čele šest měst bez záznamu v oblasti nehod s usmrcením nebo těžkým zraněním: Tachov, Rokycany – u obou měst je pozoruhodné, že bez záznamu byla i po celý rok 2007, dále Beroun, Jindřichův Hradec, Litoměřice a Vyškov. Zejména Litoměřice a Beroun jsou městy, která si nejvíce polepšila,“ oznámil Václav Bálek z České pojišťovny.


Bezpečnost měst České republiky v rámci projektu ČP Index bezpečnosti monitoruje Česká pojišťovna již čtvrtým rokem. Již dvakrát také odměnila celkem milionem korun Skokany roku – každý rok tři města, která si meziročně v indexu bezpečnosti nejvíce polepšila. ČP Index se stanovuje dvakrát ročně, vždy za období pololetí a celého roku.


ČP index vyjadřuje úroveň nehodovosti na základě počtu usmrcených a těžce zraněných při nehodách v silničním provozu se zvláštním důrazem na nehody zaviněné nepřiměřenou rychlostí v zastavěné oblasti všech hodnocených měst vztaženému k počtu tamějších obyvatel. ČP index je konstruován tak, že vyšší hodnota znamená vyšší bezpečnost, tedy nižší relativní počet usmrcených a těžce zraněných. Vstupní údaje o nehodách pocházejí ze statistik Policie ČR. V případě, že v některých městech nedošlo během sledovaného období k žádné takovéto události, je těmto městům přidělována maximální hodnota indexu 9999. Krajská a okresní města jsou hodnocena v samostatném pořadí. Kromě stavu za 1. pololetí 2008 je zde uvedeno pro srovnání i s celkovým stavem za rok 2007.

Článek o třebíčských křižovatkách si přečtěte zde.

Článek o třebíčských semaforech najdete zde.